Lyt til artiklen:

Barkbilleangreb i Midtjylland vækker bekymring

00:00
Hastighed: ???x
02:10

25 hektar med døde træer er realiteten i Gludsted Plantage ved Ikast, efter borebarkbillen har gjort sit indtog.

Der er blevet konstateret et borebarkbilleangreb i Gludsted Plantage ved Ikast.

Det skriver TV MidtVest

Artiklen fortsætter efter annoncen

Regionalmediet har besøgt plantagen sammen med Bjarne Myllerup, der har arbejdet med skovdrift i 40 år.

- Det er en katastrofe, siger Bjarne Myllerup om synet af de døde træer.

Han fortæller, at der står 25 hektar fuldstændig døde træer. Med lidt hurtig hovedregning kommer han frem til, at der er træ for omkring 4,5 millioner kroner - som altså er gået tabt.

Frygter frit spil i naturnationalparker

Bjarne Myllerup er især bekymret for, at der sker billeangreb på træer i de 15 naturnationalparker, hvor målet er urørt natur.

- I de der naturnationalparker: Når man ikke gør noget, kommer de til at se sådan her ud, siger han til TV MidtVest.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Regionalmediet har også talt med tidligere professor og selvstændig skovforsker Palle Madsen, som ligeledes er bekymret.

- Man får skabt et problem, man ikke kan styre. Sådan noget her spreder sig, fastslår han og fortsætter:

- Vi sætter en enorm ressource af træ over styr - træ som vi har desperat brug for til vores grønne omstilling og til at kunne spare energi ved at bruge træ i stedet for stål og beton.

Professor uenig

Jens-Christian Svenning, der er professor og centerleder for Institut for biologi ved Aarhus Universitet, mener imidlertid, at billeangrebet kan være godt for biodiversiteten og henviser til, at man i en sydtysk nationalpark på baggrund af videnskabelige undersøgelser har udråbt barkbillen til at være en nøgleart for biodiversiteten. Han erkender dog, at der naturligvis kan være nogle udfordringer med hensyn til skovbruget.

Barkbilleangrebet får da heller ikke regeringspartiet Socialdemokratiet til at bakke ud af planerne om naturnationalparkerne, fortæller Anne Paulin, der er Socialdemokratiets klimaordfører.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hvis man kommer i en situation, hvor der er et billeangreb, som kan true noget nærliggende skov - produktionsskov eksempelvis -, vil man inden for de gældende retningslinjer kunne gøre noget, siger hun til TV MidtVest.