Lyt til artiklen:

Træer afslører: Nutidens klima det varmeste i 1200 år

00:00
Hastighed: ???x
03:18

En ny metode til at studere årringe viser, at den middelalderlige varmeperiode fra cirka år 900 til 1300 ikke var så varm, som vi hidtil har troet.

De seneste to årtier var de varmeste i Skandinavien de seneste 1200 år. Det konkluderer et internationalt forskerhold, efter de har studeret træernes årringe med en ny metode.

Gennem middelalderen og de efterfølgende århundreder har der været store variationer i temperaturerne. Den såkaldte "lille istid" var en kold periode, som indtraf i senmiddelalderen og sluttede i 1800-tallet. Årringene viser også tydeligt en varmere periode, hvor temperaturerne øjensynligt var højere end i dag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det sker på trods af, at der ikke er nogen kendt fysisk forklaring på sådan en særlig middelaldervarme. Klimamodeller viser også kun moderat varme temperaturer for middelalderens varmeperiode.

Træer studeret grundigere

Nu viser ny dendrokronologisk forskning ved hjælp af årringene, at teorien om den usædvanlige varmeperiode i middelalderen formentligt er overvurderet i tidligere undersøgelser.

- Tidligere rekonstruktioner er baseret på bredden eller tætheden af træets årringe. Begge er meget afhængige af temperaturen, men nogle gange spiller andre faktorer en rolle for, hvor bred eller tæt en årring bliver i træet, siger Kristina Seftigen, der er forsker i dendrokronologi ved Göteborgs Universitet i en pressemeddelelse.

Forskerne konkluderer derfor, at nutidens temperaturer ligger over intervallet for naturlige temperatursvingninger under de seneste 1.200 år.

50 millioner celler undersøgt

I den nye analyse målte forskerne cellevæggene i 50 millioner celler. Disse kommer fra 188 levende og bevarede døde fyrretræer af arten Pinus sylvestris fra Sverige og Finland. Tilsammen dækker årringene en periode på 1170 år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hver enkelt celle i hver årring registrerer klimaoplysninger fra det tidspunkt, den blev dannet. Ved at analysere hundredvis, nogle gange tusindvis af celler per ring, kan vi få rigtig god information om klimaet, siger forsker Jesper Björklund ved det schweiziske føderale forskningsinstitut, WSL.

Rekordhøj opvarmning

Ud fra målingerne rekonstruerede forskerne sommertemperaturerne i Skandinavien og sammenlignede dem både med modelsimuleringer af det regionale klima og med tidligere rekonstruktioner baseret på årringenes tæthed.

Undersøgelsen viser, at temperaturerne i klimamodellerne og de nye analyser af årringene stemmer godt overens.

- Det betyder, at der nu er to uafhængige beretninger om det regionale klima, der beviser, at middelalderfasen ikke var så varm, som vi tidligere troede. I stedet viser begge, at den nuværende opvarmning er uden fortilfælde, i hvert fald i det sidste årtusinde. Det viser tydeligt den vigtige rolle, som drivhusgasemissionerne spiller i de skandinaviske temperaturvariationer, siger Jesper Björklund.

Videnskabelig undersøgelse: Fennoscandian tree-ring anatomy shows modern climate warmer than Medieval, Nature.