Lyt til artiklen:

Her er de tre nominerede projekter til Brolæggerprisen

00:00
Hastighed: ???x
04:53

Ved bedømmelsen i priskomitéen bliver der lagt lige megen vægt på kreativitet, valg af materialer og den håndværksmæssige kvalitet.

Brolæggerlauget i DI Byggeri har til årets brolæggerpris indstillet tre projekter.

Det skriver Brolæggerlauget i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De nominerede er projekter udført for Langeland Kommune, Vordingborg Kommune og menighedsrådet i Skibet Sogn.

Alle projekterne er kendetegnet ved deres historiske perspektiv og en høj grad af lokal genanvendelse af nordiske granitsten, skriver Brolæggerlauget.

Vinder senere på året

Brolæggerprisen er årligt blevet uddelt til en bygherre, rådgiver, institution eller kommune siden 1986.

Ved bedømmelsen i priskomitéen bliver der lagt lige megen vægt på kreativitet, valg af materialer og den håndværksmæssige kvalitet.

Yderligere tæller det også, at bygherren eller de projekterende teknikere har formået at føre kvalificeret tilsyn med arbejdets udførelse og sikret, at større fejl ikke fremtræder i det færdige resultatet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Brolæggerlaugets priskomité vil senere på året udpege den endelige prisvinder.

Læs nærmere om de tre nominerede projekter nedenfor.

Ramsherred på Langeland

I Rudkøbing er Langeland Kommune nomineret på baggrund af 2.200 kvadratmeter belægningsarbejder på byvejen Ramsherred.

I tre etaper fra 2021 til 2023 er belægningerne forvandlet, sådan at vejen med de bevaringsværdige bygninger nu genspejler områdets atmosfære.

I øvrigt er 90 procent af belægningsmaterialerne genbrugte sten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

"Dermed viser kommunen vejen for en bæredygtig udvikling, hvor man har formået at skabe noget smukt, samtidig med at der tages hensyn til miljøet", skriver Brolæggerlauget.

rich-media-4
90 procent af belægningsmaterialerne er genbrugte sten. Foto: Brolæggerlauget.

Belægningsarbejdet er udført af laugsfirmaet Brdr. Hansen Sallingelunde Aps fra Ringe.

Regionsmesterskaber for struktører på HL23

Se også:

Regionsmesterskaber for struktører på HL23

- Uden den store velvilje fra Langeland Kommune ville projektet aldrig have set dagens lys, siger brolæggermester Michael Haugaard i pressemeddelelsen.

- Men også samarbejdet med Langelands Forsyning, Midtlangelands Fjernvarme samt Veksel EL Selskab har været afgørende for genskabelsen af den hyggelige atmosfære i de små gader i Rudkøbing, fortsætter brolæggermesteren.

Mølleporten på Møn

I Stege har Vordingborg Kommune gennemført en restaurering af Mølleporten og den omkringliggende belægning. Mølleporten er en af landets bedst bevarede byporte fra middelalderen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kommunen har sørget for, at 1.200 kvadratmeter omkringliggende belægninger også er blevet fornyet, så byporten i dag "fremstår i en æstetisk helhed, som fremhæver byens vigtige kulturarv", skriver Brolæggerlauget.

rich-media-7
1.200 kvadratmeter belægninger er fornyet og nu nomineret. Foto: Brolæggerlauget.

Brolæggermester Bjørn Nordstrøm fra den udførende entreprenør Dansk Kvalitets Brolægning ApS fra Stensved forklarer, at selve vejen forbi porten er sat med chaussésten i et bueforbandt.

Derudover er den kombinerede cykel- og gangsti med tracé igennem porten er sat i gamle, nordiske brosten i varierende størrelser.

Træerne kan igen motionere på Stege Vold

Se også:

Træerne kan igen motionere på Stege Vold

- Projektet er udført i et rigtig godt samarbejde med Lykke+Nielsen Arkitekter, tilsynet fra Niras, hovedentreprenør Bo Rasmussens Eftf. og ikke mindst anlægsingeniør Knud Jørgensen fra Center for Vej, Natur og Miljø, fortæller Bjørn Nordstrøm i pressemeddelelsen.

- Vi er stolte over, at vi med projektet har fået lov til at medvirke ved bevarelsen af en af Danmarks sidste middelalderporte, slutter brolæggermesteren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kirken i Skibet ved Vejle

Menighedsrådet i Skibet Sogn er med et "modsigt og veludført belægningsprojekt nomineret til prisen, idet de nye belægningerne sikrer god tilgængelighed for sognets kirkegængere", skriver Brolæggerlauget.

Menighedsrådet har med "en vellykket omlægning af belægningen tilføjet og genbrugt et større antal 70-80 år gamle gravsten som markante, tværgående bordursten, som danner en jævn og gangvenlig sti", fortæller landskabsarkitekter Mette Faurskov fra Møller & Faurskov Landskabsarkitekter i Aarhus.

rich-media-10
Projektet ved middelalderkirken i Skibet er blandt de nominerede. Foto: Brolæggerlauget.

Gravstenene, der ligesom brostenene er af blandede nordiske granitter, er sat med den oprindelige håndstokhuggede bagside opad, så det danner et stabilt og skridsikkert underlag for kirkegængerne.

Klimavenlige gravsten vil forandre kirkegårde

Se også:

Klimavenlige gravsten vil forandre kirkegårde

- Det er bemærkelsesværdigt, at menighedsrådet vedholdende og med stort engagement har insisteret på materiale-genbrug og har turdet træffe de rigtige beslutninger, der resulteret i en meget langsigtet merværdi, fortæller Mette Faurskov, der i mange år har arbejdet med kirkegårdsbelægninger.

- Winther og Trolle Anlægsgartnere fra Østbirk og stenhugger Filip Møller fra Horsens skal også fremhæves for fremragende arbejde og medtænkning i udførelsesfasen, slutter landskabsarkitekten.