Lyt til artiklen:

Træerne kan igen motionere på Stege Vold

00:00
Hastighed: ???x
03:31

Ved årsskiftet var seks enkeltmandsfirmaer i færd med at give træerne på volden en opjustering. Samarbejdet mellem de enkelte firmaer er vigtigt, fortæller firmaet bag entreprisen.

Mens to jordmænd befandt sig på græsset ved rødderne af en allé af gamle lindetræer, var fire arborister at finde oppe i træerne i færd med at beskære træernes grene for at give trækronerne et løft.

- Strukturbeskæring er supervigtig i forhold til, at træerne skal blive sundere på en længere bane, forklarer arborist Sven Thor Rasmussen, hvis firma havde hovedentreprisen på opgaven.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Man sørger for, at træerne motionerer. Det kalder vi det. Træerne skal kunne bevæge sig for at blive stærke, uddyber arboristen, som står bag enkeltmandsfirmaet Thors Træpleje, til Grøn Teknik.

rich-media-2
Gartnerne og arboristerne udførte arbejdet omkring årsskiftet. Foto: Thors Træpleje.

Arbejdet i og ved træerne blev udført for Vordingborg Kommune ved årsskiftet og er led i kommunens helhedsplan for det i alt 70.000 kvadratmeter store anlæg mellem Stege by og Stege Bugt på Møn.

Entreprisen fordelte sig på hele Stege Vold og indebar også at fælde en række af voldens beskadigede træer. Her blev nogle af stamme-stykkerne stående som dødt ved for at fremme biodiversiteten.

Derudover blev der også lysnet omkring voldanlæggets legeplads, og der blev også fjernet døde grene i nogle kæmpestore asketræer.

- Det er et kæmpestort anlæg. Så det var mange træer, fortæller Sven Thor Rasmussen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mere sammenhængende

På borgermøder har borgere kunnet komme med fokuspunkter til helhedsplanen for Stege Vold, og derudover har kommunens folk og en rådgiver også forholdt sig til landskabet.

Planen er delt op i flere områder og har i første omgang ledt til et lysere og tryggere miljø omkring anlæggets legeplads samtidig med fokus på at bevare de gamle træer, som bidrager til biodiversiteten.

- Generelt har det i denne omgang gået på frirum, men også på noget strukturbeskæring - og særligt på voldkronen, hvor lindealléen er den mest markante, fortæller afdelingsleder hos Vordingborg Kommune Anja Riishøj Hemmingsen til Grøn Teknik.

rich-media-4
Arbejdet i og ved træerne blev udført for Vordingborg Kommune. Foto: Thors Træpleje.

Foruden lindealléen præsenterer Stege Vold også eg, bøg, ask og løn. Men det er lindetræerne, som fylder mest i landskabet, og som nu er gjort mere sammenhængende.

- Der er flere forskellige dele af lindalléen, som er plantet på forskellige tidspunkter og havde forskellige udtryk. Det er sådan noget, vi har grebet fat på nu for at give det et lysere udtryk, forklarer afdelingslederen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Udveksling af erfaringer

Da Thors Træpleje fik entreprisen hyrede han fem andre firmaer ind, to gartnere og fire arborister, som han ofte arbejder sammen med.

- I stedet for at vi er konkurrenter, hjælper vi hinanden for at få de opgaver, vi ønsker. Det synes jeg er superfedt, fortæller Sven Thor Rasmussen.

Men det er ikke den eneste grund til, at de små går sammen om de større opgaver.

rich-media-6
Arbejdet indebar blandt andet strukturbeskæring og kroneløft. Foto: Thors Træpleje.

- Det gør også rigtigt meget med det her forum, hvor vi er mange enkeltmandsvirksomheder, som arbejder sammen, for så er der lige en, der har været i England for at klatre og nogle har lige været i Hamborg eller i Sverige på kursus, fortæller arboristen.

Dermed, når enkeltmandsfirmaerne arbejder sammen, kan de samtidig udveksle de seneste erfaringer med hinanden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derudover er det heller ikke uden betydning, at de fleste arborister, Thor Træpleje arbejder sammen med, er ETW-certificerede. Det står for European Tree Worker og er en certificering inden for deres felt.

Felixia arbejder for træerne

Se også:

Felixia arbejder for træerne

- Det er et stempel udadtil på, at der er et vist niveau af beskæringen, og at vi taler samme sprog. Så når jeg beder om en strukturbeskæring eller et kroneløft, så kan jeg være sikker på, at det er det arbejde, der bliver udført, forklarer Sven Thor Rasmussen.

rich-media-9
Stege Vold dækker et areal på 70.000 kvadratmeter. Foto: Thors Træpleje.