Årets lille og store Arne skal findes for initiativer i Storkøbenhavn. Grønne projekter er blandt de udvalgte.

Ti projekter er udvalgt til én af de to priser som Årets Arne - den store og den lille. Vinderne bliver fundet, når Arkitektforeningen København holder nytårskur 26. januar.

Årets Arne Award blev stiftet i 2007 af Arkitektforeningens Lokalafdeling København, som også er jury.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ethvert medlem af Arkitektforeningen har kunnet indstille til Arne-prisen.

Store Arne

Hovedprisen Store Arne bliver givet til et initiativ, der har løftet arkitekturen i Storkøbenhan i det forgangne år.

Første kandidat er Hvidovre Strandpark, som nomineres for sit enkle og poetiske greb i et værk, der forbilledligt forener kunst og arkitektur, stedets og kroppens skala.

Axel Towers af Lundgaard & Tranberg, som nomineres for at skabe et markant og generøst projekt mellem Vesterbro og den indre by, på Københavns tidligere vestlige vold.

Tredje nominerede er igen et byggeri af Lundgaard & Tranberg. Det drejer sig om Copenhagen Plan Science Centre - Det biovidenskabelige fakultet. Det nomineres for et værk der prioriterer mødet mellem krop og komposition, forsker og studerende, værk og kontekst.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kanonhuset af Entasis Arkitekter er ligeledes en kandidat. Kanonhuset nomineres for at forholde sig til omgivelserne, programmet og detaljen, uden at gå på kompromis med sanseligheden.

Endligt er Cobes The Silo også nomineret til Store Arne. Den er nomineret for være et meget rumligt værk, der forbinder nutid og fortid, lethed og tyngde og viser en helt ny måde at forstå facader på.

Lille Arne

Den anden pris, Lille Arne, gives til initiativer, realiserede og ikke-realiserede projekter og nytænkende ideer, som har skabt debat eller gjort en forskel for faget.

Tegnestuen Urban Power nomineres for deres visionære tilgang til urban transformation, og for at bruge arkitekturen som et konstruktivt virkemiddel i den politiske debat om hovedstadens udvikling, heriblandt projekterne NordhaleØen, B&W Kollegiet og Kalvebodstriben. Tegnestuen Urban Power er tidligere kendt under navnet BCVA.

Byskoven ved Københavns Kommune nomineres for at give hovedstaden et nyt rekreativt udflugtsmål, der giver københavnerne mulighed for at plukke blomster, bær, frugter og nødder fra hjemmehørende arter. Byskoven skal foruden Copenhagen Food Forest rumme vildtvoksende arealer, ulig byens øvrige grønne områder. Byskoven vil på sigt indgå i et samlet skovareal på 14 hektar. Første fase dækker godt 6,5 hektar og etableres på Selinevej, Amager.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Foreningen Kulturtårnet nomineres for transformation og indretning af offentligt kulturhus i et af Kaj Gottloebs fredede brotårne på Knippelsbro. Med projektet kan Kulturtårnet, 80 år efter brotårnenes tilblivelse i B&W værftet, give byens borgere og gæster adgang til et ikonisk byrum. Kulturtårnet er indrettet i samarbejde med DSA Ark Studio.

Lejerbo nomineres for at konkretisere deres bygherrestrategi om at skabe rum for liv og god arkitektur, ved at prioritere det arkitektoniske udsagn og rumlig kvalitet, senest ved opførelse af almennyttige familieboliger på Dortheavej i Københavns nordvest kvarter.

Bevæg Byen! ved Bettina Lamm, Anne Wagner og Laura Winge er sidste kandidat. Forskningsprojekt og co-design initiativ Bevæg Byen! nomineres for at inddrage byens børn i fagets metoder og omsætte lokale ideer til levende byrum i Sydhavnen i København. Bevæg Byen! er et samarbejde mellem tre forskningsinstitutioner KU, SDU og KADK.