Nordre Kirkegård skal give plads til vild natur i byrummet.

En del af Nordre Kirkegård i Aarhus vil over de næste 30 år gennemgå en forvandling med den vilde natur i centrum. Det sker for at imødekomme de forventninger, aarhusianerne har til kirkegårdene som offentligt rum.

Siden februar er blandt andet bedemænd, trossamfund, kirkegårdens naboer og andre interesserede kommet med input til, hvordan skovkirkegården skal udformes. Resultatet blev præsenteret i oktober i form af en langsigtet plan, som nu bliver udført i praksis.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Starten på kirkegårdens forvandling blev fejret sammen med nogen af de mange bidragydere i processen, da Camilla Fabricius, rådmand for Teknik og Miljø, plantede det første træ.

- Vi vil med skovkirkegården skabe et sted, der giver plads til den vilde natur i byrummet, men med respekt for de mange følelser, som er forbundet med en kirkegård. Jeg tror, at den løbende tilpasning af planen i dialog med kirkegårdens brugere betyder, at flest muligt aarhusianere kommer til at få glæde af stedets udvikling, siger Camilla Fabricius.

Udvikling i det rette tempo

Klaus Bertelsen er frivillig rundviser på Vestre- og Nordre Kirkegård og en af dem, der har været med til at forme planen for skovkirkegården.

Han glæder sig over, at det bliver muligt at komme helt tæt på naturen midt i byen, og at forandringerne kommer til at ske langsomt.

- Mange tror, at kirkegårde er uforanderlige, men historien viser, at de langsomt er blevet udviklet i takt med brugernes forventninger og behov. Skovkirkegården vil med tiden bringe den vilde natur tættere på os, og det glæder jeg mig til at følge, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De første ændringer i 2016 bliver at plante cirka 70 buske og erstatte en asfaltsti i området med en skovurteblanding.