Dansand forventer, at de danske golfbaner vil oplever store udfordringer i de kommende år på grund af de stigende regnmængder.

De stigende regnmængder udfordrer kloaksystemerne i det meste af landet, og kommunerne bruger millioner på at sikre sig mod fremtidens vandmængder. Men også golfbanerne kan ifølge Dansand forvente at skulle løse store problemer med vand, fordi banerne ikke er bygget til at håndtere den.

Ifølge Ivan Mortensen, der arbejder med sport og miljø hos Dansand har der de sidste fem år være 8-9 tilfælde af 100-årsregn i Danmark, og den tendens vil blive yderligere forstærket i de kommende år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi får mere regn om vinteren og mindre regn om sommeren. Til gengæld bliver sommerregnen mere intens, og så kan græsset ikke opsuge den. Det giver helt åbenlyst problemer, fordi man så ikke kan spille på banen, siger Ivan Mortensen, der fortalte om problematikken under DGA/GDA Demo 2016 i Odense.

Skal analyseres

Han er sikker på, at der rundt omkring på mange baner ikke er en tilstrækkelig viden om vækstlagets tilstand. Og den viden får man kun ved at sende prøver til analyse.

- Man skal tjekke, om vækstlaget har den rigtige porøsitet. Det er porøsiteten, der styrer den hydrauliske vandledningsevne, og hvis porøsiteten passer, så kan græsset gro. Jeg ved, at man rigtig mange steder tror, at porøsiteten er, som da banen blev bygget for 10, 20 eller 30 år siden. Men det er den ikke - den slags ændrer sig hurtigt, siger Ivan Mortensen.

Hvis ikke porøsiteten i banen er rigtig, kan man gøre to ting, hvis man vil gøre noget ved problemet. Enten kan man gå i gang med at lægge banen om, eller også kan man gå i gang med at ændre vækstlaget.

- Det er hårdt arbejde at ændre vækstlaget. Det kan tage 5-8 år og kræver, at man går ud og tager propper op hver anden eller tredje uge. Det giver gener for spillerne og kræver forståelse fra bestyrelsen. Det vil altid være mest rentabelt at lægge om, men det er jo en kæmpe beslutning, som der sjældent vil være økonomi til at gå i gang med, siger Ivan Mortensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fokus på drift

Inden man når til at gøre noget ved problemet handler det dog om at indse, at der overhovedet er et problem, og der er bestyrelserne i golfklubberne ikke, mener Ivan Mortensen.

- De burde tænke over, hvordan deres greens kommer til at se ud med de stigende vandmængder. Uden at overdrive kan jeg sige, at 70 procent af banerne vil få problemer med vand, men ofte ved klubberne det ikke, for de har fokus på den daglige drift. Når der er et problem med regn, så tænker de i dræn og ikke i, hvordan man undgår problemet på længere sigt. Vi har fået ekstremregn, og det giver færre spilledage, og risikoen for klubberne er, at medlemmerne vil begynde at kigge mod andre klubber, hvor man ikke skal vente tre timer på at spille efter et stort regnskyl, siger han.

Det er tre år siden, Dansand begyndte at beskæftige sig med de stigende vandmængder i forhold til blandt andet golfbaner, og det er småt med reaktioner fra klubberne. Designerne af golfbaner er heller ikke begyndt at tænke lokal afledning af regnvand ind i baneprojekterne.

- Der er ingen, der tænker i afledning. Heller ikke dem, der tegner golfbaner, men det kommer de til. Jeg er tidligt ude med budskabet, og jeg tror, jeg kommer til at sige det samme mange år frem i tiden.