Man kan hurtigt komme galt af sted med gravearbejdet, når man støder på overraskelser i jorden.

TAASTRUP Kabler ligger ikke altid der, hvor man regner med, og jævnligt bliver borgere afskåret fra internet, strøm eller andet, når gravemaskiner kommer i nærkontakt med skjulte ting og sager under jorden.

Virksomheden Gunnar Guldbrand fra vestjyske Tarm har dog en nyhed med til Rørcenterdagene. På messen hos Teknologisk Institut viser de for første gang en gravesuger frem, kaldet Air-vac.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Teknologien er ikke ny. Tidligere har blandt andet Norva 24 fremvist en maskine, som med et kraftigt sug løser graveopgaverne. Det er især en fordel de steder, hvor man ved, at det kan være svært at komme til med en skovl, uden at blive meget upopulær i lokalområdet. Ofte er der også opgaver, hvor man er i karambolage med trærødder, som ikke må tage skade.

Der er alligevel en markant forskel på maskinerne.

- Air-vac er til en anden type opgaver. Det kan være til opgaver, hvor der ikke er plads til en lastbil, eller hvor opgavestørrelsen ikke hænger sammen med at bruge så stor en maskine, siger direktør og medejer Dennis Guldbrand.

rich-media-3
Med sug minimerer man risikoen for at beskadige rørføringer og trærødder.

Lille beholder

Air-vac er produceret af engelske Vac-ex. Den har været på markedet i det britiske i nogle år, og blandt andet tyskerne og franskmændene har taget godt imod den, lyder det fra Dennis Guldbrand.

- Den er ny i Danmark, så det er svært at sige, hvordan den vil klare sig herhjemme, siger Dennis Guldbrand, som dog tror på, at Air-vac også vil appellere til de danske entreprenører.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-5
En luftlanser løsner tætpakket materialer, så det er nemt at suge op.

Løse materialer bliver suger op uden problemer. Til mere kompakt jord har man en luftlanse til at løsne op. Beholderen kan rumme 180 liter. Det lyder ikke af meget, men det er der råd for.

- Beholderen kan løftes op og indholdet kan så tippes ud i en motorbør eller lignende, siger direktøren.

Øvelsen tager cirka et halvt minut, og det hele styres med det medfølgende kontrolpanel. Air-vac kan transporteres på en almindelig maskintrailer.

rich-media-6
Beholderen kan rumme 180 liter, som kan tømmes med tipfunktion.