Greve Kommune vil gerne have frivillige til at varetage mere naturpleje. I Norddjurs undersøger man mulighederne, og i Holbæk har man gjort det i flere år.

Grøn Teknik har tidligere skrevet, at man i Greve Kommune har lavet retningslinjer for at få frivillige til at varetage naturplejeopgaver, som ellers traditionelt har været opgaver for professionelle anlægsgartnere.

Greve Kommune er dog ikke alene i det henseende. I Holbæk har man gjort det i flere år og i Norddjurs Kommune undersøger man lige nu mulighederne for at indføre løsningen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er dog ikke en løsning, der møder meget sympati fra hverken arbejdsgiverorganisationer eller fagforeninger. I 3F kaldte forhandlingssekretær fra Den Grønne Gruppe Flemming Grønsund det for systematisk løndumping - det samme gør han med eksemplerne i både Holbæk og Norddjurs.

Det er fuldstændigt utiltalende at lade frivillige udføre rigtigt arbejde. Det er en grov underbydning af overenskomsten,

Flemming Grønsund, forhandlingssekretær i 3F

Spareplan på Djursland

I Norddjurs Kommune har man brug for at spare penge. Det rammer også driften på den grønne branche.

I sidste uge besluttede de i Økonomiudvalget, som en del af spareforslaget, at undersøge "om driftsopgaver tilknyttet grønne områder i højere grad end i dag kan løses i samarbejde med borgere."

- Det er fuldstændigt utiltalende at lade frivillige udføre rigtigt arbejde. Det er en grov underbydning af overenskomsten. Jeg har ikke noget imod frivilligt arbejde, men det skal ikke tage over for rigtigt arbejde som led i at spare på budgettet, siger Flemming Grønsund.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Formanden for Teknik- og Miljøudvalget, Jens Meilvang (I), er dog ikke på linje med kritikken.

- Vi er blevet pålagt at spare i Teknik- og Miljøudvalget, og så er det min opgave at gøre det på den bedst mulige måde. De her opgaver er opgaver, vi ikke har råd til at udføre længere, så derfor undersøger vi nu mulighederne for at borgerne kan klare dem. Alternativet var at de slet ikke blev udført, siger Jens Meilvang.

Han understreger, at opgaverne udelukkende drejer sig om oprydning, renholdelse og måske græsslåning - opgaver som ifølge ham ikke kræver uddannelsen.

Lån værktøjet gratis

I Holbæk Kommune, der har flere års erfaring med at lade frivillige pleje nogle af de grønne områder, kan man endda låne en trailer fyldt med udstyr af kommunen.

Traileren indeholder blandt andet slagleklipper, skiveskærer, buskryddere og pladevibratorer, hvilket får Flemming Grønsund til at stille spørgsmål ved sikkerheden, selv om man først kan låne traileren efter en kort sikkerhedsintroduktion.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Sikkerhedsmæssigt er det dybt uforsvarligt, fordi der ikke er nogen garanti for, at arbejdet kan udføres sikkert. Det kræver en større teknisk indsigt, det er derfor, vi har uddannelserne, siger Flemming Grønsund.

Tillidsmand bakker op

3F's lokale fællestillidsmand i have- og parkafdelingen er dog ikke helt ligeså skeptisk som Flemming Grønsund. Hun hedder Janne Cunliffe, og selv om hun var bekymret i starten, så har hun nu rimelige erfaringer med ordningen.

- Nå det nu er, som det er, så må jeg sige, at ordningen ikke er blevet brugt til så mange opgaver, som vi havde frygtet. Jeg synes, vi har en rimeligt god ordning i Holbæk, hvor vi er med til at sige god for de projekter, som de frivillige vil låne udstyr til at udføre, siger Janne Cunliffe.

Grøn Teknik har forgæves forsøgt at få en kommentar fra den socialdemokratiske borgmester i Holbæk, Christina Krzyrosiak Hansen. Hendes presserådgiver foreslog to embedsmænd og en tillidsmand i stedet og skrev, at borgmesteren ikke har tid til at stille op til et interview.

Ved du noget?

Hvis du kender til andre kommuner end Greve, Holbæk og Norddjurs, hvor frivillige står for pasning og pleje af grønne områder, så er du meget velkommen til at skrive til journalist Emil Filtenborg på emi@gronteknik.dk.