I Greve skal frivillige stå for noget af kommunens naturpleje. 3F kalder det 'systematisk løndumping.' Borgmesteren er uenig.

Når krat skal ryddes, og naturområder skal holdes rene og pæne, vil man typisk ringe til sin lokale anlægsgartner. Det gør man stadigvæk i Greve Kommune, men i fremtiden vil flere områder blive passet og plejet af frivillige, der ikke får løn for arbejdet - og som ikke nødvendigvis er uddannet.

Fra borgmesteren, Pernille Beckmann (V), lyder det, at de blot har udstukket retningslinjer for, hvad eksempelvis grundejerforeninger må gøre på kommunens områder, og at der på de områder, som frivillige vil gøre noget ved, i øvrigt ikke er nogen aftaler om pleje.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er dog ikke helt nok til at tilfredsstille 3F. I en artikel fra Fagbladet kalder forhandlingssekretær for den Grønne Gruppe Flemming Grønsund det systematisk løndumping. Heller ikke da Grøn Teknik talte med ham, var der megen begejstring at spore.

Det er mangel på respekt for de fag, som udfører opgaverne. Jeg forestiller mig ikke, at direktionsposterne på borgmesterkontoret kommer til at kunne løses af frivillige,

Flemming Grønsund, 3F

- Jeg er imod hele princippet i, at man siger, at der er opgaver, man ikke selv vil løse med kommunes egne folk eller private anlægsgartnere, og så skal frivillige stå for det, siger Flemming Grønsund.

Mangel på respekt

Når kommunen ikke har tænkt sig at gøre noget ved et område, men frivillige gerne gør det, så ser nogen det som medborgerskab og deltagelse i lokalsamfundet. Men opgaverne kunne have været løst af professionlle anlægsgartnere.

Derfor er det ifølge 3F løndumping. Det er simpelthen gratis og ufaglært arbejdskraft mod den uundgåeligt dyrere modstander: de lønnede anlægsgartnersvende.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Lad os antage, at det frivillige arbejde bliver en succes, så kan man risikere, at man trækker opgaver ud af udbud og sætter frivillige til det i stedet. Det er løndumping, men det er også mangel på respekt for de faglærte. Det hele kræver, at man har fagligheden. Det er ikke for sjov, at det tager fire år at blive greenkeeper eller anlægsgartner, siger Flemming Grønsund.

Han henviser desuden til flere problemer, der kan opstå. Skal de frivillige for eksempel fjerne bjørneklo, men griber det forkert an, kan man risikere at få frøene spredt endnu mere, end de var før.

Og så er der selvfølgelig skræmmeeksemplet fra Greve Kommune selv, hvor en grundejerforening i 2010 havde beskåret nogle vejtræer. Ifølge kommunen var det blevet gjort så ringe, at grundejerne skulle erstatte træerne for 940.000 kroner.

Systematisk løndumping

Selv om det er en grov anklage at komme med - at nogen skulle forsøge at dumpe lønnen på arbejde - lader det ikke til at ryste borgmester i Greve Kommune, Pernille Beckmann (V). Der er nemlig slet ikke tale om noget, der overhovedet kan minde om løndumping, mener hun.

- Vi har lavet nogle retningslinjer for borgere, der gerne vil gøre noget ved deres lokalområder. Typisk er det områder, hvor der ikke er nogen kontrakt om pleje, så det er altså ikke, fordi de tager arbejde fra nogen anlægsgartnere, siger Pernille Beckmann.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Heller ikke formanden for udvalget for teknik- og miljø, Mortan Martinsson fra DF, kan genkende kritikken af, at det skulle være løndumping.

- Meningen med forslaget er, at frivillige skal have mulighed for at løse nogle af de opgaver, der ikke bliver løst, og at der skal være mere deltagelse i lokalsamfundet. Det ville være meget utilsigtet, hvis det her skulle komme til at tage arbejde fra nogen, siger Mortan Martinsson.