Ny belægningsløsning giver oversvømmelser tørt på.

Byggros' nye permeable belægningsløsning PermaStone er ifølge firmaet i stand til at optage en liter vand pr. kvadratmeter pr. sekund.

Byggros henviser til, at Danmarks Meteorologiske Institut, DMI, forudsiger, at Danmark kan se frem til ændrede vejrforhold som følge af den globale opvarmning. Resultatet bliver angiveligt mere nedbør målt på både hyppighed, intensitet og varighed, og DMI forventer således, at den årlige regnmængde vil stige med cirka 10-20 procent.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den voksende forekomst af voldsom regn er et særligt stort problem i byerne, som ud over oversvømmelser døjer med overbelastning af kloaksystemerne, dyre vandskader med videre, fordi det ofte er vanskeligt at få afledt vandet hurtigt.

En liter pr. sekund

Det er problemerne som følge af de stigende vandmængder, som PermaStone er skabt til at reducere. Belægningen er en bundet permeabel stenoverflade, der tillader vandet at sive igennem belægningen og ned til jorden.

Ifølge Torben Hoffman, der er teknisk ansvarlig for permeable belægninger hos Byggros, fungerer systemet nøjagtigt, som om det var en normal, asfalteret vej eller flisebelægning. Men takket være belægningens design skabes der en passage til vandet, som frit kan løbe igennem til jorden under overfladen.

- PermaStone er designet med henblik på at imødekomme de stigende udfordringer med vandafledning i bymiljøerne. Løsningen øger med andre ord områdets muligheder for at optage store mængder regnvand, da belægningen kan optage op til en liter vand pr. kvadratmeter hvert sekund. Permeable belægninger har endvidere den store fordel, at behovet for dyr og kompliceret kloakering og vandafledning reduceres, fordi vandet helt naturligt optages i lokalområdet. Derudover minimeres forekomsten af eksempelvis uheld i forbindelse med akvaplaning og is på kørebanen, siger han.

Natur- og boligmiljø

- En asfalteret overflade har kun én mulighed for at komme af med vandet, nemlig kunstig afvanding og dræning. Men når man overstiger kloakkers og afløbs ydeevne, hvad angår vandafledning, så bliver vandet, hvor det er, fordi asfaltbelægningen forhindrer det i at sive ned, siger Torben Hoffman.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Med PermaStone får vandet mulighed for at løbe igennem belægningen og videre ned. Samtidig kombineres den permeable overflade med et bærelag, der fungerer som magasin for overfladevandet, før det nedsives. Derved kan løsningen på kort tid optage store mængder vand under for eksempel skybrud. Sidst men ikke mindst giver løsningen mulighed for at designe mange forskellige overflader, som arkitektonisk kan tilpasses enhver type natur- og boligmiljø, tilføjer han.