Det nye udkast peger i positiv retning for danske skoventreprenører, men der er også udfordringer undervejs.

I Europaparlamentet sidder udvalget for Industri, Forskning og Energi lige nu og diskuterer en ændring af et energidirektiv. Den sætning alene skal nok få nogle læsere til at hoppe fra, men resultatet af ændringerne vil påvirke de danske skoventreprenører og deres produktion af biomasse fra de danske skove.

Derfor har DM&E, som er brancheorganisation for de danske skoventreprenører travlt med at overvåge dabetten omkring direktivet. Målsætningen i ændringerne er ifølge DM&E godt nyt for danske skoventreprenører, men nogle af parlamentsmedlemmernes politiske holdning med hensyn til bæredygtigheden af biomassen bekymrer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Stabil politisk støtte

Det nye udkast vil øge ambitionerne for anvendelse af vedvarende energi fra 27 procent af det samlede europæiske energiforbrug til 35 procent.

- DM&E støtter en øget anvendelse af vedvarende energi, og vi er overbeviste om, at biomasse fra de europæiske skove spiller en væsentlig rolle for at nå det overordnede EU-mål inden 2030, siger Claus Clemmensen fra DM&E og biomasseekspert i CEETTAR, den europæiske interesseorganisation for bl.a skoventreprenører.

- En stabil politisk støtte til vedvarende energi er meget nødvendig for at hjælpe den vedvarende energisektor med at udvikle sig i det tempo, der er nødvendigt for at nå målet i 2030. Biomasse til energiproduktion spiller en afgørende rolle i hele skovsektoren, og da det ofte er langsigtede investeringer, man har i skovsektoren, er det utrolig vigtigt at have tillid til det politiske system. Vi ønsker derfor en klar og langsigtet erklæring fra EU om den rolle, som biomasse skal spille i den fremtidig energiforsyning, fortsætter Claus Clemmensen.

Vil påvirke tusindvis

Men der er ikke udelukkende positive røster i debatten for DM&E. Budskabet fra det hollandske parlamentsmedlem Bas Eickhout i forhold til bæredygtighed af biomassen til energiproduktion, vækker bekymring i brancheorganisationen.

DM&E er bekymrede over hans tilgang, hvilket angiveligt tilsidesætter det faktum, at bæredygtigt europæisk skovbrug allerede er sikret og dokumenteret gennem national og international lovgivning samt forskellige frivillige certificeringsordninger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Biomasse fra skoven er en vigtig del af den fremtidige energipolitik i EU, og begrænsninger i brugen af biomasse vil skade både bæredygtigt skovbrug, men også påvirke tusindvis af skoventreprenører i hele Europa, siger Claus Clemmensen.

DM&E ser gerne, at der i fremtiden biomasseproduktion anvendes en risikobaseret vurdering af biomasse fra skoven. Vurderingen skal tilpasses national lovgivning, så den ikke giver unødvendig administration. Som de første i EU har Danmark siden begyndelsen af 2016 haft en frivillig aftale mellem energiproducenter og biomasseproducenter for at sikre bæredygtigheden af biomasse. Der er foretaget en national risikovurdering, som giver alle parter adgang til gældende lovgivning, data fra national skovovervågning og retningslinjer for, hvor der er fare for at skade naturen i produktionen af biomasse.

- Vi kan dog se, at arbejdet med den risikobaserede tilgang i Danmark har tilføjet yderligere administration og omkostninger til skovbrugere og entreprenører, hvilket ikke er ønskeligt, og vi håber, at systemet kan tilpasses, når vi har fået flere erfaringer. Vi vil holde øje med udviklingen i Danmark og vurdere, om der er noget, der kan bruges i resten af Europa, siger Claus Clemmensen.

Europa-Parlamentets officielle holdning afventer efter sommerferien.