Ny skybrudsvetil fra firmaet Plasmo A/S er testet af Teknologisk Institut.

Håndteringen af store mængder regnvand under skybrud, hvor oversvømmede kloakker kan betyde ødelagte samfundsværdier for milliarder af kroner, er uden tvivl en af de store udfordringer, vi står overfor i hele landet.

Ikke overraskende har mange firmaer derfor kastet sig ind i denne kamp, og et af de nyeste produkter til bekæmpelse af oversvømmelse på markedet kommer fra firmaet Plastmo A/S.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Løsningen består i al sin enkelthed af en ventil, som kan monteres under tagrendens nedløbsrør, som leder regnvandet bort, før det ender i kloakken.

Under normalregn leder ventilen vandet til kloak, og under skybrud leder ventilen til terræn. Det vil sige under skybrud ledes tagvandet for eksempel ud i haven frem for at blive samlet i små nedslidte kloakker, der ikke kan rumme vandet. Skybrudsventilen ekan være en løsning i villaområder og etageejendomme med grønne arealer, ud til skybrudsveje, til søer eller til havet.

Test i Tårnby

Skybrudsventilen er allerede testet med gode resultater hos Teknologisk Institut, og den bliver i øjeblikket testet i stor skala i Tårnby Kommune i samarbejde med Tårnby Forsyning, hvor den testes på cirka 30 villaer i et villakvarter, som tidligere har været plaget af oversvømmelser ved skybrud. Hver villa forsynes med skybrudsventiler under deres nedløbsrør. Dermed aflastes det fælles offentlige kloaksystem under skybrud.

- Vi er gået med i testen af Skybrudsventilen, da vi først og fremmest gerne vil understøtte udviklingen af nye og innovative løsninger på vores store problemer i forbindelse med skybrud. Skybrudsventilen er en spændende ide, hvor man med enkle midler kan være med til at mindske oversvømmelser i nogle af forsyningens udsatte boligområder. Falder testen positivt ud, er der et stort potentiale, og jeg kan godt forestille mig, at vi vil anvende Skybrudsventiler på flere af kommunens skybruds-udsatte områder, siger direktør Raymond Skaarup, Tårnby Forsyning.

På markedet i 2017

Testperioden forventes at forløbe over et halvt år, så det bliver dokumenteret, at Skybrudsventilen med fordel kan indgå i forsyningsselskabernes fremtidige spildevandsplaner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi forventer, at den nye Skybrudsventil bliver introduceret på markedet i 2017, siger forretningsudvikler Bjarke Fjeldsted, Plastmo A/S.