Storbrand på Fredericia Havn forsinkede Skills betragteligt, men nu er konkurrencerne gået i gang.

Formand for Skills Denmark, Jesper Juul Sørensen, konstaterede hurtigt, at åbningsdagen for Skills 2016 var startet i kaos på grund af storbranden på Fredericia Havn, som forsinkede deltagere, tilskuere og arrangører og i sidste ende også kæmpearrangementet i Messe C i Fredericia.

- Men nu skal vi i gang, og vi skal ikke se glade amatører, der skal bage eller danse. Vi skal i løbet af de næste tre dage se på folk, der virkelig kan noget, lød det fra Jesper Juul Sørensen, idet han pegede ud på de cirka 350 Skills-deltagere, der under bragende bifald og høj musik var blevet præsenteret i messehallerne i Fredericia.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Alvorlige situation

Vi skal under Skills ikke se glade amatører, der skal bage eller danse. Vi skal se på folk, der virkelig kan noget.

Jesper Juul Sørensen

Formand, Skills Danmark

For Skills er en fest, men baggrunden er alvorlig nok. Hvis ikke man får øget ansøgningen til erhvervsuddannelserne, vil Danmark om få år stå med en alvorlig mangel på faglærte unge. Fremskrivninger viser, at Danmark vil mangle 15.000 faglærte i 2021, hvis ikke flere unge fremadrettet vælger erhvervsuddannelserne. Formålet med Skills er derfor at øge kendskabet til og interessen for erhvervsuddannelserne.

- Det, I laver hver dag, er ekstremt vigtigt. Situationen er, at de fleste unge i dag vælger gymnasiet. Dem der bryder mønstret og bliver rollemodeller er jer, der tager en erhvervsuddannelse. I kan bruge både hoved og hænder, og det har vi brug for, lød det fra undervisningsminister Ellen Trane Nørby, der også var mødt frem for at bakke op om arrangementet.

Deltagerne ved Skills er alle under 23 år, og klarer man sig rigtig godt i konkurrencerne, er der mulighed for at avancere til EuroSkills og WorldSkills, der afholdes på skift. Ved WorldSkills 2015 i Sao Paulo i Brasilien stillede det danske Skills-landshold op med et landshold bestående af 18 deltagere, og Danmark blev sammenlagt nummer 17 ud af 59 deltagerlande.