Aarhus indviede i sommer Dokk1, der huser byens nye hovedbibliotek. Sammen med projektet til 2,1 milliarder kroner har byen fået et nyt byrum fyldt med legepladser, som borgerne i stor stil har taget til sig.

Hvis man besøger Dokk1 på Aarhus Havn en solskinsdag, så finder man et aktivitetsniveau, der overgår de fleste andre attraktioner i byen. Byrummet, der i form af en promenade i 1. sals højde omkranser Dokk1, rummer nemlig hele fire legepladser - en i hvert sit verdenshjørne - og børnefamilier fra nær og fjern valfarter til med madpakker for at bruge de cirka 1.540 kvm "tagterrasse"som udflugtsmål.

Det er Schmidt Hammer Lassen Architects, der har tegnet Dokk1, og mens tegnestuen fra første færd så promenaden som en af husets definerende kvaliteter, så var brugen af den ikke fastlagt. Den daværende stadsarkitekt i Aarhus havde dog en ide om at anlægge en kvalitetslegeplads til børnefamilierne, og legepladsproducenten Monstrum vandt efterfølgende en interviewkonkurrence om at designe legepladsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Skarp kontrast

Vi havde et ønske om, at der skulle være noget storskala over sådan et udeareal, så vi syntes, det var naturligt at løfte promenaden op ad trapperne og bruge den til at give en fantastisk udsigt ud over havnebassinet og horisonten.

Kim Holst Jensen

Partner, Schmidt Hammer Lassen Architects

- De kom med den måske allerstærkeste ide. Løsningerne skulle virke 360 grader rundt, og de så legepladserne som kompasser, og så inddrog de dyr, fordi børn er fascineret af dyr. De store dyrefigurer har en kunstnerisk nerve over sig, som gør stedet meget folkeligt og gør det til en kontrast til det meget stramme og teknologiske hus. Målet er, at man skal lege med dyrene og se på dem, og så kan man håbe på, at børene nogle gange bliver så optaget af dem, at de går ind på biblioteket med deres forældre for at lære mere om dyrene eller en verdensdel, siger partner hos Schmidt Hammer Lassen og ledende arkitekt på projektet, Kim Holst Jensen.

Ønsket storskala

Det er ikke hver dag, man ser et så stort og kostbart areal i 1. sals højde med havudsigt benyttet til udeliv og legepladser, men det var et bevidst valg fra både Schmidt Hammer Lassen og Aarhus Kommune som bygherre at påbegynde bibliotekets læringsmiljø allerede udenfor huset.

- Vi havde et ønske om, at der skulle være noget storskala over sådan et udeareal, så vi syntes, det var naturligt at løfte promenaden op ad trapperne og bruge den til at give en fantastisk udsigt ud over havnebassinet og horisonten. En promenade af denne type skal have den rigtige størrelse, og der havde ikke været nogen ide i at gøre den to meter bred. Det ville have været klaustrofobisk og ville ikke have inviteret folk ind. Man skal se det som en stor plads, og det samme gælder trappen foran. Det er ikke kun en trappe, men også trin, man kan sidde på om sommeren, og som fungerer som en del af pladsen og bygningen, siger Kim Holst Jensen.

Arkitekturens kunst

Han slår fast, at der naturligvis er blevet anvendt masser af modeller, renderinger og film i arbejdet med at tegne både huset og promenaden, men at man som arkitekt til syvende og sidst må stole på mavefornemmelsen, når proportionerne i byggeriet skal holdes op mod hinanden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er fornemmelsen, når man ser en model med menneskelige skalaer, der gør, at man føler, man er færdig. Der findes ikke en matematisk formel. Det er noget af arkitekturens kunst at kunne sætte sådan nogle ting i relief og forstå publikumsstrømmen og gøre et bygningsværk til noget specielt, siger Kim Holst Jensen.

Midtbyens legeplads

Han slår samtidig fast, at modtagelsen af Dokk1 og det omgivende byrum har overrasket ham og kollegerne.

- Den overstiger mange af vores forventninger. Det er et af de huse, vi har fået allermest respons på - også fra folk, som ikke er en del af faget. Og det slår mig, hvor positivt folk beskriver både legepladsområdet og huset på de sociale medier, og hvor meget de går op i at tage billeder af det. Alle ved hvor Dokk1 er, og stedet er blevet et folkeligt sted om noget. Folk tager ned og besøger det, og det er blevet midtbyens legeplads. Promenaden er blevet et byrum i sig selv og ikke bare noget, der hører til biblioteket. Det, synes jeg, er ret godt, siger Kim Holst Jensen.

I forlængelse af indvielsen af Dokk1 undergår Aarhus Havn i disse år en stor forvandling frem mod 2017, hvor Aarhus er europæisk kulturhovedstad. Hele havnestrækningen skal revitaliseres, og den omdannelse forventer Kim Holst Jensen sig meget af.

- Jeg tror, byen får en helt anden selvforståelse. Pludselig møder byen igen vandet, og borgerne bliver trukket helt ned til vandkanten og kan dyppe fødderne. Jeg tror, det kommer til at betyder en helt ny bølge af overraskelser for borgerne, slutter han.