Klingenberg Anlæg og Kloak ApS udvider sin ejerkreds. Nye forretningsområder som kunstgræs skal sikre væksten.

Entreprenørvirksomheden Klingenberg har altid været en familieejet virksomhed. Den blev etableret tilbage i 1939 og gik i arv i Klingenberg-familien op til 2002, hvor Susanne og Niels Hansen overtog virksomheden, der dengang løste entreprenøropgaver og havde en omfattende udlejning af maskiner til professionelt brug.

I 2012 blev Susannes søn, Nicolaj Hudlebusch, der er uddannet anlægsgartner, ansat i virksomheden, og nu indtræder han formelt i ejerkredsen. Han har med formel virkning fra den 1. april i år købt halvdelen af virksomheden, således at han først og fremmest tager sig af den del af opgaverne, der handler om anlægsarbejde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Finanskrisen fik os til at tale om tingene, så vi satte os sammen og blev enige om en ny strategi, fortæller Niels Hansen, der både er uddannet anlægsgartner og er autoriseret kloakmester.

Den nye strategi gik især ud på at stoppe udlejning af maskiner og i stedet for selv byde på opgaver inden for jord-, kloak og betonarbejde. Til de to kerneområder kloakarbejde og entreprenørarbejde kom så det tredje område, anlæg af større og mindre jordområder, som Nicolaj har været ansvarlig for at opdyrke.

Fra udland til hjemmebane

Efter endt uddannelse skulle Nicolaj dog først en tur ud i verden. Han tilbragte to år som dykkerinstruktør i et af Afrikas smukkeste områder, øen Zanzibar, samt i Thailand. I 2011 vendte han så næsen hjemad igen.

- Jeg havde oprindeligt regnet med at ville starte noget selv, men da jeg kom tilbage, spurgte Niels, om jeg ville arbejde i firmaet. Han var i gang med noget kloakarbejde, som skulle følges op af nogle belægninger, og her kom jeg så ind i billedet, fortæller Nicolaj.

Han blev udstyret med en kassevogn med navn og logo på, og så var anlægsdelen af firmaet en realitet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fokus på kvalitet

Som mange andre i bygge- og anlægsbranchen slog krisen til hos Klingenberg i 2008-2009, men efter en omstilling af virksomheden og fokus på kvalitet og mere rendyrkede forretningskoncepter er lønsomheden øget, og ledelsen er mere selektiv på, hvilke opgaver, man byder på.

- Vi får måske ikke flere opgaver, men der bliver brugt flere penge på kvalitet. Vi er ikke en del af de gigantisk store anlægsarbejder, som foregår lige nu rundt omkring. De entrepriser er gået til de helt store, men det betyder til gengæld, at der bliver noget til os i den del af markedet, som de internationale eller nationale koncerner ikke har tid til eller interesse for, understreger Niels Hansen.

Fremtid med kunstgræs

Klingenberg har imidlertid også mange års erfaring med større projekter, og de fylder fortsat en god del af forretningen. Et eksempel er et landsskabsarbejde i et nybyggeri i Ballerup. Her skal der anlægges fællesarealer samt for- og baghaver til nyopførte rækkehuse.

- Det er godt for fagligheden og forretningen, at vi har en blanding af større erhvervsopgaver i hele hovedstadsområdet og mindre opgaver for private i lokalområdet, siger Niels Hansen, der efter Nicolajs indtræden i virksomheden også er begyndt at se nærmere på nicheområder, hvor Klingenberg kan noget, ingen andre ? eller meget få ? kan løse lige så fleksibelt og konkurrencedygtigt.

Et nyt område, som man forventer meget af, er anlæg af kunstgræs.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi kan anlægge alt fra private haver til store fodboldbaner. Græsset kommer fra et italiensk firma, og selv om Danmark ligger meget lavt hvad angår anlæg af kunstgræs i privat regi, så er det så småt på vej. Kunderne er næsten kun klubber og institutioner, men jeg har netop besøgt en beboerforening i København, der ønsker kunstgræs i deres fælles opholdsgård, så der er ved at ske noget på dette område, forsikrer Nicolaj.

Ikke generationsskifte

Før kontrakten blev underskrevet har de to ejere af Klingenberg snakket tingene godt igennem. En advokat har været indover, og der er blevet udarbejdet en samarbejdsaftale.

- Vi har hele tiden snakket opgaver og eventuelle problemer igennem, så der er ikke så meget nyt i det, men med en samarbejdsaftale kan man forebygge eventuelle uenigheder, siger Nicolaj Hudlebusch.

- Og der er ikke tale om et generationsskifte, understreger Niels Hansen, der forventer at have mindst 20 år i sig endnu som aktiv entreprenør.