Et nyt forsøgsprojekt på årets Have & Landskab sætter fokus på overgangen fra kulturgræs til blomstrende vildengarealer.

En hel hektar på årets Have & Landskab dedikeres til et demonstrationsprojekt, hvor overgangen fra den kultiverede græsplæne til et mere vildt naturudtryk i randområderne er i fokus.

Det er landskabsarkitektuddannelsen på KU, frøproducenter, maskinleverandører og anlægsgartnere, der er gået sammen med Have & Landskab om projektet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det nye demonstrationsareal er blevet opdelt i et kulturbælte og et naturbælte for at illustrere udviklingen i naturens succession. Landets fire førende frøproducenter har udvalgt otte forskellige frøblandinger til henholdsvis plænegræs og blomstereng. I tiden frem mod Have & Landskab vil kulturbæltet desuden blive vedligeholdt med fire forskellige metoder: robotklipper, cylinderklipper, rotorklipper og slagleklipper.

Dermed er hele processen - fra design til udsåning og eftersåning samt den efterfølgende drift - på programmet, når landets grønne fagfolk besøger Have & Landskab den 25. - 27. august. Og det er ikke tilfældigt, at der kommer mere og mere af den slags håndgribelig forskning på Have & Landskab, fortæller udstillingsleder Dina Overgaard.

- Vi får flere henvendelser fra fagfolk, som ønsker at se reelle testarealer på udstillingen. De vil gerne opleve den faglige viden i praksis og ikke kun i teorien. Det ønske har vi besluttet at imødekomme, og det er en stor oplevelse at se hele faget samles omkring praktiske forskningsprojekter, siger Dina Overgaard.

rich-media-2
Havdrup Maskinforretning står sammen med tre andre maskinleverandører for driften af demonstrationsarealerne. Her i fuld sving med deres John Deere 9009 rotorklipper. Pressefoto.

Idéen om at fremvise et areal, som går fra kultiveret plæne til natureng, er opstået på baggrund af en række forslag fra landskabsarkitektstuderende fra Københavns Universitet. De har tænkt over, hvordan det store areal kunne bruges til at illustrere og udfordre fagets opfattelse af, hvordan græs bruges og plejes.

Fire forskellige maskinleverandører står for driften af demonstrationsarealet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nysgerrige greenkeepere og groundsmen

Det store græs/natur-projekt er også skabt i samarbejde med både Danish Greenkeeper Association (DGA) og Groundsman Association Denmark (GAD).

rich-media-4
Idéen om demonstrationsarealet er opstået på baggrund af forslag fra landskabsarkitektstuderende fra KU. Pressefoto.

Hos DGA er netop afgående formand Jesper Kristensen klar til at lægge vejen forbi Have & Landskab til sommer for at blive klogere på græssets overgang fra kultur- til naturudtryk og opfordrer sine greenkeeperkollegaer til at gøre det samme.

- Det er en unik mulighed for at kunne sammenligne fire leverandørers græs, som er sået samme dag og har haft de samme betingelser og er blevet klippet med de samme maskiner. Men jeg tror absolut også, at blomsterblandingerne vil tiltrække mange nysgerrige fagfolk, for interessen for mere naturprægede græsarealer og vilde blomsterenge er i voldsom vækst for tiden, siger Jesper Kristensen.

Både planlæggere, driftsfolk og andre ansvarlige for landets plæner, parkområder og sportsarealer kan altså glæde sig til det helt store græs- og blomstereksperimentarium på Have & Landskab denne sommer.