Fra 1. juli er byernes miljøzoner lukket land for de ældste varebiler uden partikelfilter, og det rammer hovedparten af de varebiler, der er mere end 13 år gamle.

Miljøzonerne i de store byer lukker den 1. juli for de varebiler, som er indregistreret før 1/1 2007 og som ikke har et partikelfilter. Hidtil har miljøzonerne kun været gældende for lastbiler og busser, men regeringens klimaplan medtager også varebiler.

Loven træder i kraft trinvis. Det begynder med de ældste, dieseldrevne varebiler, og to ting afgør, om en varebil må køre i miljøzonen. Dels hvornår den er indregistreret første gang, dels om den har et partikelfilter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For at kunne komme ind i byer som København, Odense, Aarhus og Aalborg fra den 1. juli skal bilen været indregistreret første gang den 1. januar 2007 eller senere. Desuden skal den være monteret med et partikelfilter.

Nogle er undtaget

Nogle varebiler, som er indregistreret efter denne dato, har dog ikke et partikelfilter. De må alligevel gerne køre ind i miljøzonerne. Dette er tilladt fordi politikerne vil tage hensyn til bilejernes økonomi. Mange af disse biler kan nemlig have mange kilometer foran sig.

Men falder bilen for aldersgrænsen, går bommen ned for langt de fleste. I Danmark findes der 84.000 varebiler, der er indregistreret før den 1/1 2007, oplyser De Danske Bilimportører.

Biler i denne alder har sjældent et partikelfilter, men der findes undtagelser.

- I et par år frem mod 2007 var der nogle fabrikker, der begyndte at udstyre nye varebiler med partikelfilter, oplyser De Danske Bilimportører. Enkelte andre kan have fået eftermonteret et partikelfilter, men det er i reglen en bekostelig sag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

To trin mere

Loven blev vedtaget for godt et år siden under den seneste borgerlige regering. Den daværende miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) sagde, at det særligt er de ældste varebiler, der bidrager med stor luftforurening, og at det derfor giver god mening at medtage disse sammen med lastbiler og busser.

Den 1. juli 2022 træder det andet trin i loven i kraft. Fra denne dato gælder, at alle varebiler med dieselmotor skal have filter, hvis de er indregistreret inden den 1. januar 2012.

Tredje og sidste trin træder i kraft den 1. juli 2025. Fra denne dato er der forment adgang for varebiler, der er indregistreret før 1. september 2016.