Regeringen har klimaet som det absolutte punkt ét i den nye aftaletekst, som blev præsenteret sent tirsdag aften.

Det bliver dog en ren socialdemokratisk mindretalsregering med støtte fra de andre tre partier. Parterne er blevet enige om en politisk retning, som er nedskrevet i aftaleteksten "Retfærdig retning for Danmark".

Her er der store naturambitioner. Allerede i første afsnit står der, at "Danmark skal markant hæve ambitionerne for klima, miljø og natur og påtage sig det internationale lederskab for grøn omstilling".

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der er sat et stort afsnit af til klima- og biodiversitetskrisen, og her er der flere punkter, som er interessante. For eksempel skal der skabes en større biodiversitet og en større mængde urørt skov.

- Der er brug for mere urørt skov og flere sammenhængende naturområder, hvor naturen får plads til at udbrede sig på mere naturlige præmisser end i dag. En biodiversitetspakke skal give biodiversiteten bedre vilkår i Danmark. Planen skal indeholde klare målsætninger for, hvor meget af Danmarks areal, der skal disponeres til natur som naturzoner (inkl. urørt skov og naturnationalparker), samt konkrete initiativer, der skal sikre, at målsætningerne nås, står der i aftalen.

Bedre beskyttelse af grundvandet

En anden plan er, at der skal være mere bynær skov. I §3-arealerne skal mulighederne for et forbud af sprøjtning og gødskning blandt andet undersøges. Grunden er, at brugen af sprøjtegifte skal falde markant, mens beskyttelsen af grundvandet skal være bedre.

- Det skal sikres, at den målrettede regulering fungerer, så udledningen af kvælstof nedbringes mærkbart. Regeringen vil fremlægge en plan for implementering og efterlevelse af EU's vandrammedirektiv. Endvidere er det en prioritet at håndtere og rense de store generationsforureninger, står der i aftalen.

- Den fælles forståelse, vi har nu, er ikke en udtømmende liste. Det er den liste, der skal drive den regering, som jeg præsenterer for hendes majestæt dronningen i morgen, siger hun på et pressemøde tirsdag aften.