På Grøn Teknik har vi spurgt flere af branchens store aktører om, hvad der kendetegnede 2018 - og hvad de forventer af 2019.

Det er svært at tale om anlægsgartneriet i Danmark uden også at ramme OKNygaard. Med næsten 550 ansatte er de en af Danmarks absolut største anlægsgartnere.

Grøn Teknik har spurgt Ole Kjærgaard, selskabets administrerende direktør, hvad han mener om udviklingen i 2018 og 2019.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bemærkelsesværdigt år

Vores vision er der ikke rokket ved - vi vil være hele Danmarks anlægsgartner og branchens bedste arbejdsplads.

Ole Kjærgaard, administrerende direktør i OKNygaard.

Samlet set har 2018 været et godt år for OKNygaard med en forsat lønsom vækst og en øget markedsdækning indenfor vores kernekompetencer. Vi er godt tilfredse med indsatsen i 2018 og følger også fremover den udvikling, vi har lagt i vores strategiplaner

I vores forretningsaktiviteter på anlægsområdet har vi haft stærkt fokus på LAR, på opbygning af knowhow om hvordan vi bedst leverer anlægsprojekter i byer og boligområder, samt på hvordan vi efterfølgende kan pleje disse områder.

Når det gælder vores drifts- og plejeaktiviteter, viser vores historiske data en ændret vinterrytme i forhold til temperaturudsving og nedbør. Vi har udviklet et online logistiksystem til styring af vinteropgaver, som bl.a. leverer mere præcise data til både kunderne og os.

Klimaet ændrer sig

Ikke kun for OKNygaard, men for hele branchen, hele Danmark. Der kan ikke længere herske nogen tvivl om, at klimaforandringerne har rykket ved vores normale årscyklus og på alle måde påvirker vores forretning. Alligevel fastholder vi kursen, tempoet, indtjeningen og har positive forventninger til fremtiden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I en virksomhed, hvis aktiviteter foregår i og med naturen, bliver vi naturligvis udfordret. Oknygaard har igennem de seneste 5 år haft fokus på netop forandringerne i klimaet. Vi arbejder med at håndtere de "ekstreme" udsving i vejret og udnytte de muligheder, som klimaforandringerne også giver.

Alle omtaler sommerens tørke som noget "ekstremt", det gør vi naturligvis også, men vi er mest optaget af ændringen i vækstsæsonen. Bliver den længere eller bliver den til to? En ændring af vækstsæsonen vil naturligvis få stor betydning for de plejeplaner, vi skaber sammen med kunderne.

Da tørken ramte kunne vi flytte medarbejdere til andre aktiviteter fremfor at hjemsende dem. Det giver tryghed i ansættelsen, men kræver at medarbejderne er fleksible og har en bredde i deres kompetencer. Til gengæld kan vi gennem kombinationen af "grøn" og "hvid" pleje tilbyde langt de fleste medarbejdere fuld beskæftigelse året rundt.

I det kommende år

Vi følger udviklingen i den globale økonomi, og hvordan den påvirker vores marked. Selvom der sker meget ude i verden, der påvirker det danske marked, så har vi positive forventninger til 2019. Vi forventer at kunne fastholde en fortsat lønsom vækst.

Det afhænger af vores evne til at skalere virksomheden både op og ned, hvilket passer fint sammen med vores mange lokale adresser og samlingen af vores fællesfunktioner i det kommende domicil i Århus.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den mangel på arbejdskraft som har ramt forskellige sektorer, har endnu ikke ramt OKNygaard. Vi er stadig i stand til, at rekruttere og besætte de nye job, som er en naturlig konsekvens af virksomhedens vækstrater.