De fredede patienthaver på Bispebjerg Hospital skal genfødes takket være en donation fra Den A.P. Møllerske Støttefond.

Naturen heler. Ikke på helt samme måde som læger på et hospital gør - men kombinér natur og sygehus, og man har et godt udgangspunkt for helbredelse. Det er i hvert fald filosofien på Bispebjerg Hospital i København, som gennem 100 år har haft patienthaver. Og netop de haver har nu fået en saltvandsindsprøjtning fra den gamle reders pengetank.

Den A.P. Møllerske Støttefond har doneret 33,8 millioner til projektet, og fonden har været med til at vurdere de i alt fire forskellige forslag i en lukket konkurrence.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vinderprojektet er udført af Erik Brandt Dam Arkitekter og Charlotte Skibsted Landskabsarkitekter. De to skal i fællesskab genoplive haveanlæggene med en række temahaver, der er tro mod den oprindelige havearkitekt Edward Glæsels visioner.

- Vinderforslaget viser stor indlevelse i Glæsels tankegang og formår at genskabe haverne med stor sans for detaljer i forhold til den oprindelige plan. Det har været et spændende konkurrenceforløb, der har vist flere muligheder for at give Bispebjerg Hospitals fredede patienthaver nyt liv, og vi glæder os til at se det realiseret, udtaler direktør Henrik Tvarnø fra Den A.P. Møllerske Støttefond.

Helende haver

Konkurrencens formål var at finde et vinderprojekt, der på én gang skal respektere de eksisterende rammer og samtidig forny haverne og åbne dem for omverdenen. Det har landskabsarkitekterne løst ved dels at føre haverne tilbage til den oprindelige plan, og dels at tilføre haverne nye elementer. De nye elementer er for eksempel uformelle opholdsrum, aktiviteter til leg og træning, samt et stort nyt spejlbassin, der skal åbne området mod det store nye Akuthospital, der i øjeblikket bliver bygget på hospitalets nordlige område.

Hospitalsdirektør for Bispebjerg og Frederiksberg Hospital, Anne Jastrup, er begejstret for resultatet:

- Jeg glæder mig meget over, at vi med de nye helende haver kan tilbyde vores patienter og pårørende nogle endnu bedre rammer omkring deres behandling. For eksempel vil den palliative have være en fredelig oase med plads til refleksion og smukke naturoplevelser til de mennesker, der gennemlever en vanskelig del af livet på vores hospital, siger hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vinderprojektet skal nu bearbejdes, og selve anlægsarbejdet forventes at gå i gang i løbet af 2019. Omkring 2021 vil patienter, pårørende, medarbejdere og andre besøgende til hospitalet kunne nyde de revitaliserede, helende haver på Bispebjerg Hospital.