De tyske belægningsmaskiner er en væsentlig del af vækststrategien hos 3 AKTIVE A/S.

Går man i Danmark over store pladser eller parkeringsarealer med belægningssten, hvor maskiner har udført belægningsarbejdet, så er det ganske sikkert, at der har været tysk arbejdskraft inde i billedet. Ikke i form af tyske medarbejdere, men derimod tyske maskiner.

De tyske mærker Probst og Optimas er ofte de foretrukne maskinvalg herhjemme, og sidstnævnte er et vigtigt led i vækstplanerne hos den danske importør og forhandler 3 AKTIVE A/S.

Artiklen fortsætter efter annoncen

3 AKTIVE A/S har siden åbningen i marts 2009 fokuseret på salg af værktøj og maskiner til bygge- og anlægsbranchen, så når man træder ind i deres butikker, bliver man mødt af et stort udvalg af alt, hvad en fagmand i branchen har brug for.

Virksomheden er grundlagt af Torben Bo Jacobsen, Klaus Østergaard og Hans Erik Hansen, som alle i forvejen havde mange års erfaringer fra andre firmaer i branchen.

- Det har betydet, at 3 AKTIVE A/S med sit gode netværk hurtigt fik etableret et positivt forhold til branchens leverandører. Især udenlandske leverandører har stolet på os fra begyndelsen af. Det har bragt os frem samtidig med, at vores kunder har turdet handle med os, selv om vi var et nyt firma, som etablerede sig, mens samfundsøkonomien var rigtig slem, siger Jan Douglas, indkøbs- og marketingsansvarlig for 3 AKTIVE A/S.

Godt netværk

Han har beskæftiget sig med Optimas i flere år. Faktisk så meget at den tyske producent har valgt at flytte rettighederne til importen til den virksomhed, hvor Jan har været ansat.

- Jeg var hos ét firma, som havde forhandlingen i Danmark. Da jeg kom videre til firmaet Henning Jepsen A/S, der også forhandlede maskiner og udstyr til forskellige byggemarkedskæder, men ikke slutbrugere, fulgte Optimas med. Den 1. april 2011 skiftede jeg til 3 AKTIVE A/S, fortæller Jan Douglas, der i dag er medejer af firmaet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hans forbindelser til Optimas fornægtede sig endnu engang ikke, så maskinproducenten henvendte sig til 3 AKTIVE A/S og forespurgte, om den danske virksomhed ville være interesseret i at importere og forhandle Optimas program. Det ville 3 AKTIVE A/S naturligvis gerne, da Jan Douglas var ekspert i mærket.

Det kan måske lyde som en ren kærlighedshistorie mellem Jan Douglas og Optimas, men den fulde forklaring er reelt, at forholdet er det endegyldige bevis på, hvad der kommer ud af at pleje sit netværk med ærlighed og oprigtighed.

- Der er ingen tvivl om, at jeg har gjort - og fortsat gør - rigtig meget for at pleje mit netværk. Man kan ikke nøjes med at ringe til en leverandør to gange om året. Kundepleje og leverandørpleje er lige vigtigt, understreger Jan Douglas, der telefonisk er i kontakt med Optimas 2-3 gange om ugen.

Solide maskiner

På den vis fylder Optimas en del i 3 AKTIVE A/S, og der er med de økonomisk briller også en væsentlig forskel på at sælge en stennedlægger eller en skruemaskine.

- En Optimas stennedlæggermaskine ligger prismæssigt omkring 380.000 kroner, alt efter udstyrsvalget. Det er bare en vare af en anden kaliber, konstaterer Jan Douglas.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Salget af sådanne maskiner følger i høj grad de økonomiske konjunkturer i samfundsøkonomien. Tidligere solgt 27 maskiner på et år, men i perioden 2008-2011 blev der kun afsat fire. Der er tilsyneladende en positiv udvikling i gang, for i 2012 blev der solgt fire.

- Tidligere skiftede kunderne maskinen ud hvert andet år. Nu trækker de den til 3-4 år, og maskinen kan desværre holde til det. Vi oplever et fåtal af reparationer, og vi sælger i lange perioder reelt kun sliddele, smiler Jan Douglas.

Fra T til H

Verdens første belægningsmaskine var en Optimas model T33. Opfinderen af maskinen var tyske Harald Kleinemas, der fik ideen til maskinen, da han skulle lægge fliser på sin egen terrasse. Han blev hurtigt enig med sig selv om, at der måtte være en metode, som kunne gøre arbejdet lettere, nemmere og således også mindre anstrengende.

Siden T33, der blev skabt i 1978, har der været en løbende udvikling og dermed også udskiftning af Optimas' belægningsmaskiner. I 1995 blev T-serie afløst af H-serien, da der nu var hjælpehydraulik på stenstangen. Første model i den nye serie var H66, som også var den første belægningsmaskine med et automatisk system til at styre tangbevægelserne, som chaufføren kunne tilslutte og lægge sten uden at skulle trykke på nogen knapper.

Allerede året efter så Optimas H77 dagens lys. Nu var stentangen fuldhydraulisk. Den aktuelle model hedder H88, som i ydre design adskiller sig markant fra H77, og opdateret på den tekniske side til nutidens behov. Eksempelvis i form af øget komfort og effektivitet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Optimas producerer dog ikke kun belægningsmaskiner. Sortimentet består således i dag også af sandafretnings-systemer, samt forskellige fejesystemer til rengøring og fugesandsopfyldning til montering på Optimas maskiner eller andre entreprenørmaskiner. Stenklippere og forskelligt håndværktøj til belægningssten er også en del af sortimentet.

Respekt for konkurrent

3 AKTIVE A/S er leveringsdygtige i programmet, og det unge firmas ønske om generel vækst er naturligt forbundet med en vækst i blandt andet Optimas program.

- Men det skal ikke gå for stærkt. Vi har i forvejen rigeligt travlt, og vi vil gerne have en vedvarende vækst på den lange bane, understreger Jan Douglas.

Han lægger vægt på, at det for tiden er bankernes nåde, som i mange tilfælde afgør, om en kunde har mulighed for at investere i nyt materiel.

- Omvendt skal vi jo ikke sælge 100 maskiner om året, for hvor er der arbejde til så mange maskiner herhjemme? Jeg vurderer, at der i Danmark er 50 kunder med Optimas maskiner, hvor af de 10 udfører belægning i stort format. Dermed mener jeg 300.000-400.000 kvadratmeter og derover om året.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Konkurrencen fra Probst spiller også en rolle.

- Jeg vil ikke sige noget ondt om Probst. Det er også en god maskine. Optimas ligger prismæssigt højere end Probst, og vi opfatter selv vores Optimas som branchens mest moderne og professionelle stennedlægger. Prisforskellen, mener vi, ligger i maskinens stabilitet, brugervenlighed og driftsikkerhed, siger Jan Douglas.