Lyt til artiklen:

Danmarkspremiere til ny Eurocomach el-minigraver

00:00
Hastighed: ???x
03:15

Det var under årets udgave af Kloakmessen, at den eldrevne minigraver blev udstillet for første gang i Danmark.

Minigraveren Eurocomach 25X er næsten så ny, som den kan være.

- Det er faktisk en Danmarkspremiere. Vi fik minigraveren hjem og byggede den op to dage før Kloakmessen, fortalte Emil Christensen fra Ib E. Mortensen til Grøn Teknik.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Som noget nyt i år havde Kloakmessen dedikeret et indendørs areal til demonstration af materiel på el, og det benyttede blandt andre Eurocomach-importøren sig af ved at vise deres seneste nyhed frem.

Lithium fosfor-batteri

Minigraveren er den anden i rækken i Eurocomachs program på el. Første model - 15X - blev sendt på markedet sidste år. Nu er turen kommet til 25X, som er en minigraver i 2,5 tons-klassen.

Importør begejstret over elektrisk minigraver fra Eurocomach

Se også:

Importør begejstret over elektrisk minigraver fra Eurocomach

- Noget af det unikke ved vores maskiner på el er, at de kører på et lithium fosfor-batteri. Batteriet er større, vejer mere og har en anden sammensætning end et lithium-ion batteri, som mange kender. Man kan ikke rigtig bruge det på en elbil, for der skal vægten holdes nede. På entreprenørmaskiner er vi tværtimod glade for den ekstra kontravægt, specielt når maskinen ikke fylder mere.

- Fordelen ved et lithium fosfor-batteri er, at det kan holde til flere af- og opladninger - faktisk op til 4.000 og 6.000 cyklusser. Kører maskinføreren fire timer per cyklus, er batterilevetiden cirka 15.000-16.000 timer, siger han og tilføjer, at der ingen brandfare er ved denne type batteri.

Rummelig kabine

25X har en egenvægt på 2.340 kg og kan arbejde op til otte timer på en enkelt opladning. Nul emissions-minigraveren er desuden støjsvag og enkel i vedligeholdelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Minigraveren har en stor rummelig kabine, der er god førerkomfort, den er brølstærk, og så har den display - i modsætning til diesel-versionen - hvor alle maskinens bevægelser kan blive indstillet. Hydraulikken er elstyret, og derfor kan maskinen tilpasses meget mere præcist og lige efter maskinførerens behov, sagde Emil Christensen fra Ib E. Mortensen.

rich-media-4
Kloakmessen blev afviklet i Messe C i Fredericia 25. og 26. januar 2024. Foto: Tina Moesgaard.

På 25X er der tre forskellige strømstyrings-indstillinger at vælge imellem: Economy, Standard og Power.

Derudover er der fire forskellige køreindstillinger: Precision, Normal, Productivity og Individual.

Stadig nyt for de fleste

For Eurocomach-importøren var det oplagt at have 25X'eren med på branchemessens nye indendørs tiltag, hvor flere gæster testede den spritnye minigraver af i sandkassen.

Kloakmessen introducerer demoareal til el-maskiner

Se også:

Kloakmessen introducerer demoareal til el-maskiner

- For langt de fleste er entreprenørmaskiner på el stadig nyt. Maskinerne kører på en lidt anderledes måde. Så der er nogle ting, man skal vænne sig til. Men jeg synes, de fleste virker til at være positivt overraskede, sagde Emil Christensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Folk er nysgerrige på, hvordan el-maskinerne fungerer i forhold til en diesel-maskine. Det er det, der er størst fokus på, og så på hvor lang tid, de kan køre, sagde han.