Lyt til artiklen:

Dansk Landskabspris 2023: Her er de fire finalister

00:00
Hastighed: ???x
03:35

Det er 11. gang, at prisen bliver uddelt. I år har der været rekordmange indstillinger.

Bispebjergs Helende Haver, H.C. Andersens Have, Karens Minde Aksen og The Social Spine er finalisterne til Dansk Landskabspris 2023. Vinderen bliver kåret 23. november til et pris-arrangement i Vartov-bygningen i København.

Det skriver Danske Landskabsarkitekter i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Park- og Naturforvalterne, Danske Arkitektvirksomheder og Danske Landskabsarkitekter uddeler prisen for 11. gang. I år har der været rekordmange indstillinger.

Natur og menneske

Juryen består af en repræsentant for hver af de tre organisationer samt to uvildige medlemmer. De vurderer enstemmigt, at årets indstillinger også udgør det stærkeste felt i Dansk Landskabspris historie.

Genbrug af materialer sparer CO2 og bliver til rekreativt område

Se også:

Genbrug af materialer sparer CO2 og bliver til rekreativt område

Steen Himmer er landskabsarkitekt MPN i Gladsaxe Kommune og repræsentant for Park- og Naturforvalterne. Han er også talsperson for juryen og fortæller:

- I juryen har vi efterspurgt projekter, der understreger, at landskabsarkitekturen grundlæggende handler om samspillet mellem natur og menneske.

- Ud af de mange imponerende indstillede projekter har vi valgt fire finalister, der udviser særlig høj arkitektonisk kvalitet i samspil med benyttelse, tilgængelighed, social værdi, langtidsholdbarhed samt bæredygtig, økonomisk værdiskabelse, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bispebjergs Helende Haver

Om denne finalist skriver juryen blandt andet: I Bispebjergs Helende Haver er det historiske haveanlæg revitaliseret på eksemplarisk vis.

rich-media-4
Bispebjergs Helende Haver af Erik Dam Brandt Arkitekter og Charlotte Skibsted Landskab. Foto: Anne Prytz Schaldemose.

Den forbilledlige drift af beplantningerne, områderne rumlighed og de mange opholdsmuligheder skaber et inviterende og omsorgsfuldt anlæg, der har stor værdi i en nutidig kontekst.

H.C. Andersens Have

Om denne finalist skriver juryen blandt andet: H.C. Andersens Have er et spektakulært anlæg i Odense Centrum, hvor landskab, bygninger og bykvarter er smukt og poetisk forbundet med cirkelslag, organiske bygninger og havearkitektur.

rich-media-5
H.C. Andersens Have af Masu Planning. Foto: Rasmus Hjortshøj (Coast studio).

Tilsammen skaber de en transformation af et kompliceret byrum, der giver nye opholdskvaliteter til området.

Karens Minde Aksen

Om denne finalist skriver juryen blandt andet: I Karens Minde Aksen samler med den smukke teglbelagte stiforbindelse mennesker, aktiviteter, forskelligartede naboskaber, bygninger og landskabelige rum i et stærkt greb.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-7
Karens Minde Aksen af Schønherr. Foto: Schønherr / Thomas Hjort Vesterbæk.

Med samarbejde, gode materialer, skulpturel formgivning og klimatilpasning sættes kvarteret på landkortet med ny eksemplarisk landskabsarkitektur.

The Social Spine

Om denne finalist skriver juryen blandt andet: The Social Spine understreger, at landskabsarkitekter med få midler kan skabe stor effekt og repræsenterer en innovativ ny måde at skabe natur i storbyen til glæde for studerende, der normalt ikke er den primære målgruppe for anlægsprojekter.

rich-media-8
The Social Spine af SLA. Foto: Laura Stamer.

Biodiversitet, bæredygtighed og naturglæde integreres vellykket i projektet.

Prisfest denne måned

Dansk Landskabspris 2023 er på 50.000 kroner og bliver uddelt ved et pris-arrangement torsdag 23. november i Vartov-bygningen, som ligger i det centrale København.

Her præsenterer de fire tegnestuer deres respektive finaleprojekter, hvorefter vinderen bliver kåret.