Lyt til artiklen:

Stort naturområde på vej i Tøndermarsken

00:00
Hastighed: ???x
03:01

Et 230 hektar stort landbrugsområde i Margrethe Kog Nord ved Vidåslusen i Tønder Kommune bliver taget ud af drift og omdannet til naturområde.

Når man i dag kører en tur ud til Vidåslusen ved Højer i Tøndermarsken, så er det landbrugsjord, der ligger på den højre side af vejen - arealet nordøst for slusen, der kaldes Margrethe Kog Nord. Men sådan bliver det ikke ved at være, da området skal omdannes til natur, så det bliver levested for eng- og vandfugle.

Samtidig skal området fungere som reservoir, når der er ekstrem højvande i Vidåen, og vandet ikke kan ledes ud gennem Vidåslusen. Det sker typisk, når det regner ekstremt meget og det samtidig blæser kraftigt fra vest, så sluseportene ikke kan åbne. I sådanne tilfælde kan området bruges som en slags parkeringsplads til åens vand, indtil der bliver lavvande i havet igen og vandet kan løbe ud gennem slusen og ud i Vadehavet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Når man skal omdanne landbrugsjorden til naturområde, så er det ikke tilstrækkeligt bare at stoppe landbrugsdriften. Vandstanden i området skal hæves, og man skal sørge for, at vandet bliver inde i området. Det gør man ved at stoppe med at pumpe vand ud af området, og samtidig skal grøfter flades ud.

Planen er, at projektet skal være færdigt om fire år - i 2026. Til den tid vil området være helt anderledes end det, man ser i dag. Naturen vil være rykket tættere på Højer by, og der vil være et besøgs- og formidlingscenter i området.

Området er på i alt 230 hektar.

- Jeg er meget tilfreds med, at projektet lykkes i samspil med de berørte landmænd. Området vil med sikkerhed blive endnu en perle, som vil tiltrække turister, der ser værdi i den storslåede natur, vi har, siger Tønder Kommunes borgmester Jørgen Popp Petersen, der også er formand for Tøndermarsk Initiativet.

Velvillige lodsejere

For at projektet kan gennemføres, har der været en såkaldt multifunktionel jordfordeling i området. Det betyder, at de lodsejere, der har haft jord i området enten har solgt jorden eller byttet med erstatningsjord uden for projektområdet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er Landbrugsstyrelsen, der har taget sig af selve jordfordelingen, og enhedschef, Frank Kargo fra Landbrugsstyrelsen siger:

- At det er lykkedes at tage så stort et område i Margrethe Kog ud af drift beror i afgørende grad på et konstruktivt samarbejde og velvilje mellem de berørte lodsejere, Tønder Kommune, Den Danske Naturfond og vores jordfordelingsplanlæggere.

Hjælp til naturen

Også formanden for Den Danske Naturfond Bengt Holst glæder sig. Lige siden Naturfonden blev etableret i 2015, har det været et ønske at gennemføre et stort naturprojekt i Tøndermarsken.

- Det nye naturområde giver naturen og de mange fugle i Vadehavet tiltrængt hjælp. Det viser, at et godt samarbejde mellem private fonde, kommuner og lokale kræfter kan skabe store forandringer til glæde for natur og mennesker, siger Bengt Holst.

Naturfonden bliver ejer af naturområdet og udvikler områdets natur, friluftsliv og formidling i samarbejde med Tønder Kommune, 15. Juni Fonden og Nordea-fonden.