Nyt kloakdæksel vækker glæde både hos arkitekter og kloakfolk.

Nævn ordet "brønddæksel" for en arkitekt, og du vil se vedkommende vrænge ansigtet, som havde han/hun bidt i en citron!

Den generalisering kan helt sikkert angribes, men hvis man spørger Jesper Walter-Rasmussen, ingeniør og ejer af Jesmig Group ApS, der udvikler og producerer brønddæksler, så er der noget om snakken alligevel.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er min oplevelse, at arkitekter ikke kan lide brønddæksler, fordi de ødelægger æstetikken i deres projekter, fortæller han.

Frem i lyset

Han udstillede under den nyligt afholdte kloakmesse i Fredericia, og her faldt hans produktløsninger i god jord hos kloakfolket.

Grundlæggende er hans produkter meget simple. I stedet for at lægge et traditionelt dæksel over kloakbrønden har han udviklet flere diskrete løsninger. De går ud på at fuldintegrere dækslerne i flisebelægningen.

Reelt er hans dæksler en firkantet galvaniseret ramme med valgfri overflade. Hvad enten man er til fliser, klinker, herregårdssten, betonsten, chaussésten, terrassebrædder, asfalt eller anden overflade, er der frit valg.

- Det er kun fantasien, der sætter grænserne, understreger Jesper Walter-Rasmussen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På mange private grunde er brønden gemt væk under belægningen, og det er selvfølgelig meget fint - lige indtil der er problemer med kloakken.

- De professionelle kloakfolk vil gerne have brønden frem i lyset, men det har været svært at forklare deres kunde, når vedkommende ikke ville se på den. Nu har de en løsning, som er til glæde for alle parter, mener Jesper Walter-Rasmussen.

Tilpasses

Dækslerne findes i flere størrelser, hvor de mindste passer til små plastbrønde med diameteren Ø315 millimeter og Ø 425 millimeter. De største dæksler passer til brønde med Ø 600 millimeter. Den maksimale belastning for de stærkeste er 12,5 tons.

- På nuværende tidspunkt er det primært til private, men løsningen fungerer også til det offentlige rum. Vi kan også levere et dæksel, som kan klare 40 tons, siger Jesper Walter-Rasmussen.

Dækslet lægges som et "flydende" dæksel, som passer med belægningens mønster på to sider. De to sidste sider skæres til, hvis belægningsstenenes dimensioner ikke passer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Positiv

Løsningen fra Jesmig Group ApS har Jesper Walter-Rasmussen patenteret i hele EU. Han begyndte for sig selv i 2010, og det er - endnu - en fritidsbeskæftigelse for ham.

Alt er selvfinansieret, og han har dog fået hjælp fra Brdr. A & O Johansen og Stark til at bringe produktet frem til fagfolk og rette målgrupper.

- Kunderne har været meget positive, og det gælder også i arkitektkredse, fastslår Jesper Walter-Rasmussen.

Dækslerne flyttes ved hjælp af to løftestænger, som tager fat i hvert deres diagonale hjørne. Arbejdstilsynet er opmærksomme på de tunge løft, så Jesmig Group ApS er ved at udvikle en løftevogn, som skal klare belastningerne.