sonsoreret-indhold

Lyt til artiklen:

Regnvandsbassiner sikres mod klimaforandringer

00:00
Hastighed: ???x
02:54

Den øgede fokus på separering af regn- og spildevand sætter stort pres på regnvandsbassiner. Ifølge entreprenør Anton Christensen skal det være slut med, at der ikke er plads nok til afledningen af regnvandet.

Regnvandsbassiner er en af kilderne til at aflede de mængder regnvand, der løber gennem byens gader, så hverken gader, pladser, haver og kældre oversvømmes, når vandet kommer fra oven.

Den store indsats, der er igangsat med udførelse af kloakseparering af landets kloaknet sikrer, at regnvandet ledes uden om renseanlæggene, så disse kun skal rense vores beskidte spildevand.

rich-media-1
Foto: Anton Christensen ApS.

Med fokus på natur og miljø er det nu entreprenør Anton Christensens opgave at klimasikre afledningen af de øgede regnvandsmængder, som ender i de lokale regnvandsbassiner.

Mange regnvandsbassiner har den udfordring, at kapaciteten ikke er gearet til de øgede vandmængder og står urørte hen uden af bliver vedligeholdt.

Med tiden samles mængder af sediment i bassinerne og bevoksning som dunhammere og sivplanter får rodfæste, hvorefter de overtager pladsen for regnvandet. Men dette er til at løse, mener entreprenør Anton Christensen.

Udførelsen i Herning

To tilgroede regnvandsbassiner beliggende i Hernings vestlige industrikvarter fik en kraftig renovering først på året i 2021.

rich-media-2
Foto: Anton Christensen ApS.

Det første af to bassiner blev oprenset for 1800 ton sediment, hvorefter der yderligere blev udgravet en meter i dybden for at øge kapaciteten.

Kanterne blev tilrettet med en særlig lav hældning for at undgå drukneulykker, så det er muligt at komme sikkert op af bassinets kant, hvis man skulle falde i.

Basinnet er ligeledes blevet udstyret med en særlig sandfangsbrønd, der sikrer en miljømæssig udsivning af regnvandet til det nærliggende åløb.

Konstruktionen er indrettet sådan, at der ved olieforurening ikke undslipper olie til åløbet, da indløbet til brønden er placeret i en særlig højde midt i bassinet.

Eftersom olie lægger sig på overfladen af vand, kan det ved olieforurening suges op af bassinet, inden vandet trænger ind i brønden og ud i naturen ved åløbet.

Foruden forureningsudslip til naturen konstrueres bassinerne således, at fremtidige aflejringer af sediment samt henkastet affald, som falder til bunds, kan oprenses løbende af bassinet. Yderligere sikrer den øgede bunddybde, at plantearter som dunhammere ikke slår rødder i bassinerne. De holdes dermed plantefri og funktionelle i længst mulig tid inden næste oprensning.

Det andet bassin blev ligeledes oprenset for sediment og udgravet med ekstra bunddybde og fik afslutningsvist afrettet bassinkanter med mindst mulig hældning.

rich-media-3
Foto: Anton Christensen ApS.

Arbejdet blev udført med 3D GPS-gravestyring til justering af nøjagtige hældningsgrader og dybdeudgravning, der er monteret i entreprenør Anton Christensens Volvo 220 Gravemaskine med 360 graders kamera-view.

- Vi har alle et ansvar for at sikre os mod fremtidens klima, og vi tager glædeligt udfordringen op, lyder det fra entreprenør Anton Christensen.