I de sidste 30 år er der rejst ny statslig skov på et areal svarende til Samsø. Hvert år kommer over en halv million nye træer til.

I 1989 vedtog regeringen, at det samlede skovareal i Danmark skulle fordobles over de næste 100 år. Siden er der kommet skov til, der til sammen dækker 11.000 hektar.

Det skriver Naturstyrelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg tror, jeg deler glæden ved at gå en tur eller dyrke motion i skoven med langt de fleste danskere. De nye statslige skove bliver placeret tæt på byer, så danskerne får bedre muligheder for friluftsliv i grønne omgivelser. Samtidig beskytter de grundvandet og leverer en bæredygtig ressource i form af træ, siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen.

Hvert år bliver der etableret cirka 200 hektar ny statsskov, hvilket svarer til at plante omkring 600.000 træer årligt. Derudover indgår der lysåbne naturområder som enge og søer i de nye skove.

30 projekter

Naturstyrelsen har lige nu omkring 30 aktive projekter, hvor de rejser skov i samarbejde med kommuner og forsyningsselskaber.

- Vi har både brug for mere skov og for at beskytte naturværdierne i de eksisterende skove, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Udover skovrejsningsprojekterne er staten også i gang med at udlægge urørt skov, hvor biodiversitet får førsteprioritet over de mere praktiske hensyn som grundvand og forsyning, der ellers er formålet med de statslige skove.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De nye statslige skove bliver etableret i samarbejde med lokale kommuner og forsyningsselskaber, som bidrager med mellem 50 og 100 procent af udgiften til køb af arealer.

I år er der også kommet en ny mulighed for, at borgere og virksomheder kan støtte statslig skovrejsning i form af såkaldte folkeskove i samarbejde med organisationen Growing Trees Network Foundation.

Donationerne vil være med til at øge de midler, som staten i forvejen har afsat til at rejse ny statsskov.