A. Enggaard beskæftiger sig i stigende grad med udvikling af hele bydele, og det får nu entreprenørvirksomheden til at starte en ny afdeling.

A. Enggaard har de seneste år stået for en række større byudviklingsprojekter - heriblandt Østre Havn i Aalborg og Ceres Byen i Aarhus. De store bydelsprojekter stiller større krav til byudvikling mellem bygningerne og ikke kun i dem, forklarer administrerende direktør Asger Enggaard.

- Vi engagerer os i stigende grad i bydelsprojekter, og her er det vores ambition at skabe sammenhængende bydele med et rigt byliv. Det handler ikke blot om bygninger og mursten, men i stigende grad om at skabe områder, der er attraktive at bo i i mange år fremover, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derfor har virksomheden nu startet en helt ny afdeling, der får ansvaret for at udvikle bylivsprojekter.

... Omvendt kender vi jo godt nedslidte byområder, hvor bygningerne ikke er noget at skrive hjem om, men der er liv.

Stadsarkitekt Peder Baltzer Nielsen

Aalborg Kommune

- Den nye afdeling bliver ansvarlig for at koordinere, udvikle og iværksætte bylivstiltag i forhold til både vores nuværende og kommende byudviklingsprojekter, siger Asger Enggaard.

Fælles opgave

Traditionelt har det primært været det offentlige, der har påtaget sig ansvaret for at skabe byliv, og hos Aalborg Kommune hilser stadsarkitekt Peder Baltzer Nielsen den øgede fokus på området fra A. Enggaard velkommen.

- Bylivet er og har altid været en stor og vigtig del af at få et nyt som gammelt byområde til at fungere. En nok så arkitektonisk smuk bygning kan med et manglende fokus på bylivet ikke redde, at et givent område ikke bliver rart at bo i. Omvendt kender vi jo godt nedslidte byområder, hvor bygningerne ikke er noget at skrive hjem om, men der er liv - der er byliv - som gør, at mange synes, at der er rart at være, forklarer Peder Baltzer Nielsen og fortsætter:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Den vinkel har vi arbejdet med i det offentlige i mange år. Men et er at skrive det ind i visioner og planer. Noget andet er at føre det ud i livet. Derfor er det fantastisk, at vi i de senere år i højere og højere grad har oplevet, at investorerne og bygherrerne har fået øjnene op for, hvor vigtigt det er at have fokus på bylivet.

Forskellige tiltag

Den nye afdeling består indtil videre af de to nyansatte bylivskoordinatorer, Camilla Juul Sørensen og Hanne Kræn. Camilla Juul Sørensen blev i 2017 uddannet civilingeniør inden for Urban Planning og Management, mens Hanne Kræn har været ansat hos Danske Bank de seneste 37 år og de seneste 12 år sideløbende drevet egen virksomhed inden for eventkoordinering.

- Vi tænker byudvikling og byliv på to niveauer - midlertidige og blivende tiltag og aktiviteter. Det tager år at opføre en helt ny bydel, og de midlertidige aktiviteter er derfor mindst lige så vigtige som de langsigtede. De mennesker, der flytter ind først, skal også føle, at der sker noget for dem, selvom bydelen ikke er færdiggjort. Det samme gælder i forbindelse med forandringsprojekter, fortæller Hanne Kræn.

Netop nu arbejder Camilla Juul Sørensen og Hanne Kræn blandt andet på højtryk med Østre Havn samt omdannelsen af den gamle Tulipfabrik i Brabrand, og den nye afdeling bliver desuden dybt involveret i de kommende store projekter som eksempelvis Skejby i Aarhus og Stigsborg Brygge og Spritten i Aalborg.

Netop Spritten er også et andet eksempel på A. Enggaards fokus på byudvikling. Her har man som bekendt allieret sig med developer Martin Nielsen for at gøre bydelen til helt sin egen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi ser partnerskaber som en mulighed for at skabe noget helt særligt i forbindelse med vores byudviklingsprojekter. Eksempelvis bliver Spritten med Cloud City jo en helt unik kunst- og oplevelsesbydel som følge af samarbejdet med Martin Nielsen, forklarer Asger Enggaard.