Banen hos Brøndby IF topper listen, mens FC Nordsjælland igen er bundprop med sin kunstgræsbane.

Når anførerne i Superligaen og Spillerforeningen hvert år ved sæsonafslutning kårer Danmarks Bedste Bane, er det ganske sikkert, at kunstgræsbanen i Farum, hvor FC Nordsjælland har hjemmebane, ligger i bunden. Sådan har det været i flere år, og det er der ikke ændret på for sæsonen 2016/17. Kunstgræsbaner har i alle årene ikke været anførernes kop te. "Rigtigt græs, det ved man hvad er," synes tankegangen at være.

Derfor er det overraskende, at førstepladsen tildeles en bane, som faktisk har syntetisk materiale i sin opbygning. Brøndby anlagde en ny bane sidste sommer, som er en såkaldt hybridbane. Basis er et vævet syntetisk græstæppe, som samtidig er eftersået med almindelig græs. Kombinationen giver en væsentlig forøget slidstyrke, men hvor udseendet og spilleegenskaberne er som på en "normal" fodboldbane.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fra en bundplacering sidste sommer - kun banen i Farum scorede lavere - var Brøndbys bane Superligaens bedste, da efterårssæsonen sluttede, og den placering har Brøndby fastholdt hele vejen gennem foråret.

- Det har værdi for os, at vi har en god bane. Vi vil - som så mange andre hold - gerne spille godt. Og det er alt andet lige bedre at gøre det på en rigtig fin - og i øvrigt ensartet - bane. For banen er relativt ensartet henover året, og det er vigtigt for os, udtaler Brøndby IF's sportsdirektør, Troels Bech.

I Brøndby IF er de glade for valget af en hybridbane, og de er parate til at investere yderligere i spillernes forhold.

- Vi kan ikke garantere, hvad andre synes, er det rigtige for dem, men vi kunne ikke ønske os noget andet, end det vi har nu her. Vi er også parate til at investere yderligere i vores træningsbaner, så vi kan have den høje service af vores spillere og det høje niveau for vores præstationer, siger Troels Bech.

Banen er et afgørende arbejdsredskab

Thomas Lindrup, der er chef for spillerrådgivning i Spillerforeningen, hylder Brøndby IF for deres investering.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Den positive forvandling, som underlaget i Brøndby har gennemgået, viser, at det sagtens kan lade sig gøre at have en god bane, hvis man som klub ønsker at investere i det. Fodboldbanen er et afgørende arbejdsredskab for spillerne, og vi kan altså konstatere, at Brøndby i høj grad lever op til den forpligtigelse, det bør være at have en god fodboldbane for en professionel fodboldklub.

Netop på grund af banernes betydning for spillerne og spillet ærgrer det Thomas Lindrup, at spillerne dumper fire baner - heriblandt den notorisk udskældte kunstgræsbane i Farum. Selv et nyt og forbedret plastikunderlag kunne ikke ændre på, at banen igen i år er Superligaens dårligste.

- Det er selvfølgelig positivt, at banen er blevet bedre. Men det er også en sølle trøst, for banen er fortsat Superligaens dårligste, hvis du spørger anførerne. Og set i det lys ærgrer vi os over, at Superligaen fra næste sæson tæller to kunstgræsbaner, når Silkeborg tager deres nye stadion i brug. Vi havde hellere set, at de i Silkeborg havde ladet sig inspirere af Brøndbys hybridbane fremfor Nordsjællands kunstgræs.