Topchef i Aarhus Kommune er blevet politianmeldt for bestikkelse. Sagen involverer S.D. Kjærsgaard A/S og Hans Møller Vej- og Parkmaskiner A/S, som begge afviser at have gjort noget ulovligt.

I efteråret 2016 offentliggjorde Aarhus Stiftstidende en artikel, hvori den daværende chef for Aarhus Kommunes Center for Byens Anvendelse, Claus Pedersen, blev anklaget for snyd med indkøb. Centeret etablerer og vedligeholder kommunens veje, pladser og parker gennem sin udførende afdeling Natur og Vejservice, og som områdets top-embedsmand spillede Claus Pedersen en vigtig rolle, blandt andet i forhold til indkøb af entreprenørmaskiner og materiel til området.

I forlængelse af Aarhus Stiftstidendes opfølgende artikler blev anklagerne mod Claus Pedersen så belastende, at der blev rejst en personalesag mod ham, og han blev først tilbudt en fratrædelsesaftale, hvilket kort før jul blev vekslet til en bortvisning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Revisionsfirmaet Ernst & Young har i fire måneder gennemgået Claus Pedersens mailboks - inklusiv tusindvis af slettede mails som er blevet genskabt - og udfaldet er nu helt aktuelt blevet en politianmeldelse for bestikkelse. Det er her i historien, at de to maskinhandlere S.D. Kjærsgaard A/S og Hans Møller Vej- og Parkmaskiner kommer ind i billedet. Førstnævnte er blandt andet dansk importør af Case Construction, mens sidstnævnte har den danske forhandling af blandt andet Falköbing spredere foruden flishuggere, rabatklippere mv. fra øvrige mærker.

Modydelser

De to maskinhandleres rolle er væsentlig i anklagerne mod Claus Pedersen, idet det er deres aftaler med levering af blandt andet vintermateriel til Natur og Vejservice, som indgår i hovedanklagerne mod topchefen.

Helt konkret skal Claus Pedersen - ifølge Aarhus Stiftstidendes oplysninger - have hvervet begge firmaer som sponsorer i badmintonklubben Triton Aalborg, hvor han selv var bestyrelsesmedlem. Som modydelse skal han angiveligt have sikret dem millionaftaler med Natur og Vejservice (NVS). Her skal en række maskin- og materiel-indkøb bevidst ikke være blevet sendt i udbud, som de skulle ifølge loven. De er i stedet for blevet til aftaler direkte med S.D. Kjærsgaard A/S og Hans Møller Vej- og Parkmaskiner A/S, lyder anklagerne.

Aarhus Stiftstidende gengiver fra Ernst & Youngs revisionsrapport denne formulering:

"Særlige undersøgelser har afdækket, at Claus Pedersen har været direkte involveret i prisforhandling og aftaleindgåelse på vegne af NVS ved 15 ud af 18 maskinindkøb hos Hans Møller. De seneste 3 indkøb i 2016 er foretaget af værkstedslederen i NVS og efter det oplyste efter aftale med Claus Pedersen. Indkøbene i årene 2012- 2016 er foretaget, hvor der ikke er indhentet tilbud fra andre leverandører, og indkøbene er foretaget uden involvering af Teknik og Miljøs indkøbsafdeling."

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forud for sin fyring modtog Claus Pedersen en skriftlig advarsel fra kommunen for at hverve kommunens leverandører som sponsorer til sine private interesser i badmintonklubben.

Ifølge Aarhus Stiftstidende oplysninger købte og lejede Natur og Vejservice i perioden 2011-2016 maskiner for cirka 30 mio. kr. samlet set fra S.D. Kjærsgaard og Hans Møller Vej- og Parkmaskiner.

Afviser anklager

Revisorerne har fundet dokumentation for, at Claus Pedersen har ageret ud fra noget-for-noget-princippet, hvor der siden 2009 i alt er skaffet 425.000 kroner i sponsorstøtte til Triton Aalborg fra seks firmaer, som er leverandører til Aarhus Kommune. Det er vurderet som bestikkelse, hvilket nu har afstedkommet en politianmeldelse af Claus Pedersen.

Hans Møller, ejer og direktør af Hans Møller Vej- og Parkmaskiner A/S, er dog ikke politianmeldt, og han lægger kraftigt afstand til alle anklager:

- Jeg har handlet med Aarhus Kommune siden 1974, og jeg har aldrig været involveret i noget ulovligt. Jeg kan ikke forsvare Claus Pedersen, for jeg aner ikke, hvad han har gjort. Men jeg har aldrig deltaget i noget ulovligt, jeg har aldrig bestukket nogen, og jeg har ikke indgået i en noget-for-noget-aftale, siger Hans Møller, som mistænker en tidligere værkfører, der blev fyret ved Aarhus Kommune, for at være ophavsmand til anklagerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge Hans Møller blev han kontaktet af Aarhus Politi for "flere måneder siden", og han har ikke hørt fra dem siden.

- Jeg har færdes i Triton hele mit liv. Min kontordame foreslog på et tidspunkt et sponsorat, hvilket vi gjorde i et år. Da hun rejste, stoppede vi som sponsor. Min samvittighed er ren. Der er ikke noget at komme efter, understreger han.

Fair konkurrence

Heller ikke fra S.D. Kjærsgaard A/S side er der forgået noget ulovligt, fastslår adm. direktør Palle Kjærsgaard:

- Jeg tager anklagerne med ophøjet ro. De udbud, vi har vundet i Aarhus Kommune, har vi vundet i fair konkurrence. Vi har budt ind mange gange, og nogle har vi vundet, mens vi har tabt andre. Vi har på ingen måde medvirket i noget ulovligt. Anklagerne har intet på sig. Politiet skal have arbejdsro. Jeg afventer resultatet af deres arbejde, og indtil da har jeg ikke yderligere kommentarer.