Endnu engang høster København international anerkendelse for sit arbejde med at skabe en by med fokus på gode byrum.

København har i Barcelona vundet den internationalt anerkendt arkitekturpris European Prize for Urban Public Space for byens fokus på at skabe gode byrum, der bidrager til livskvaliteten i byen. Der er tale om en særpris, der bliver uddelt første gang på baggrund af nomineringen af hele tre københavnske byrum ved dette års konkurrence. De tre nomineringer fik juryen til at fatte interesse for København og undersøge baggrunden for de mange projekter. Blandt andet blev juryen opmærksom på, at København har en politisk vedtaget vision for byliv og byrum af høj kvalitet, og det besluttede juryen at anerkende med en særpris frem for at belønne de tre nominerede projekter, Cykelslangen, Ny Nørreport og Tåsinge Plads. Det skriver Københavns Kommune i en pressemeddelelse.

Grøn profil

- København er allerede internationalt anerkendt som en by med et stort fokus på livskvalitet på grund af vores cykelkultur, en meget grøn miljøprofil og et levende byliv. Med denne pris høster vi anerkendelse for en mangeårig tradition med at skabe de rette rammer for det gode byliv ved at investere i byrum af høj kvalitet, siger teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (EL), der netop har fået prisen overrakt i Barcelona.

Artiklen fortsætter efter annoncen

European Prize for Urban Public Space uddeles hvert andet år. Konkurrencen arrangeres af syv europæiske institutioner med det formål at anerkende og fremme nyttiggørende projekter samt "forsvare" offentlige rum i byerne. Prisen, der blev oprettet i 2000, bliver uddelt for niende gang i år.

Ny vision

Borgerrepræsentationen vedtog i 2009 den første vision for bylivet i København, og den vision er nu erstattet af en ny vision for arbejdet med udviklingen af byen frem mod 2025. Den nye vision har fokus på at udvikle byen i dialog med københavnerne, så de får mulighed for at sætte et større præg på byen. Samtidig skal de enkelte bydele i højere grad udvikles med respekt for deres særegenhed og egen identitet. Og endelig skal byen have mere kant.

- International anerkendelse må aldrig blive en sovepude. Selvom andre byer i disse år tager ved lære af København, skal vi selv blive ved med at udvikle byen og sætte os nye mål. Og vi skal være åbne for, at vi også kan lære meget af byer rundt om i verden. De kommende år skal vi blandt andet fokusere på at skabe en grønnere by, i takt med at vi sikrer byen mod de stigende mængder regnvand og årlige skybrud. Og så skal vi have et større mod til at tænke i skæve løsninger, der giver byen noget kant og de enkelte bydele noget særkende og egen identitet, siger Morten Kabell.