Nesbo A/S under GMR Maskiner har fået agenturet i det meste af Europa for HOT2O, som er et enkelt anlæg til ukrudtsbekæmpelse med varmt vand.

Ukrudtsbekæmpelse med varmt vand bliver mere og mere udbredt, blandt andet fordi det er et effektivt supplement til andre pesticidfri metoder. Nu har Nesbo A/S, som ligger under GMR Maskiner, fået agenturet for det svenske HOT2O, som er et enkelt anlæg, der kan bygges på de fleste transportkøretøjer fra GMR Maskiner, men som også kan arbejde fra en trailer eller ladbil.

Anlægget består af en benzinmotor, der driver en generator, en pumpe og et oliefyr, som opvarmer vandet til 98 grader. Afhængigt af valg af lanse er der også mulighed for højtryksrensning med 60 grader varmt vand og et tryk på op til 110 bar. Anlægget kan derfor også anvendes som hedvandsrenser og eksempelvis fjerne mos og alger fra belægningssten eller lignende. Ved brug af standard-lansen til ukrudtsbekæmpelse kommer det varme vand naturligvis ud uden tryk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Primære supplement

- Fabrikken bag anlægget er K-Vagnen Vagnsteknik AB, der også producerer K-Vognen, som i Danmark importeres af GMR Maskiner A/S. Der er i løbet af halvandet år solgt flere end 150 anlæg i Sverige, så det er et gennemprøvet system, siger salgschef Jakob Mosgaard fra Nesbo A/S i en pressemeddelelse.

- Der er brug for alternativer til gasbrænding, fordi der nogle steder indføres begrænsninger på brugen af gasbrænding. Varmt vand er ikke farligt, og det ser ud til, at hækplanter og buske selv i begrænset størrelse godt kan tåle, at vi behandler tæt på. Derfor ser vi varmt vandt som det primære supplement til gasbrænding, når pesticiderne skal udfases helt ud, fortsætter han.

- Gasbrænding skal doseres korrekt for at give den optimale effekt. Man kan ikke overbehandle med varmt vand, og det er forholdsvis let at styre. Samtidig er det energimæssigt mere optimalt end gas. Det er muligt at anvende opsamlet regnvand til varmebehandlingen, og dermed spares vand- og vandafledningsafgift, siger Jakob Mosgaard.

To størrelser

Skov & Landskab ved Københavns Universitet har gennemført flere undersøgelser af termisk ukrudtsbehandling, og her anbefales seks behandlinger hen over sommersæsonen, men så er der også mulighed for at nedkæmpe ukrudtsplanterne helt.

Med en generator på transportkøretøjet kan der trækkes el til andre formål. Varmtvandsanlægget er som standard udstyret med fire forskellige lanser blandt andet til punktbehandling og til at behandle i en arbejdsbredde på 340 millimeter. Der er også som standard en højtrykslanse til hedvandsrensning, så anlægget har flere anvendelsesmuligheder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Anlægget findes i to størrelser. HOT2O Compact har 450 liters vandtank, og passer perfekt eksempelvis til GMR Maskiners el-køretøjer, mens det større anlæg kan monteres på trailer eller ladbil. Det har som standard en vandtank på 600 liter, og den kan tilpasses køretøjets lasteevne.