HedeDanmarks team, der tager sig af den grønne pleje i Favrskov Kommune, har med held effektiviseret arbejdet.

Favrskov Kommune var den første af mange, der overlod sine grønne plejeopgaver til HedeDanmark, efter opgaven havde været i udbud. Det var i begyndelsen af 2012. Nu er de fire år, som aftalen omfattede, snart gået - men en option på to års forlængelse er allerede taget i brug.

Det vidner om, at der er noget, der må fungere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der ligger nogle helt klare fordele. Vores sigte er ren drift. Vi har en fast kontrakt, og den arbejder vi ud fra, mens en kommune har mange andre ting, der også skal tages højde for. Og bare det, at Favrskov Kommune har valgt at forlænge opgaven, er et kvalitetsstempel i sig selv, fortæller Søren Peder Kirstein Knudsen, driftsleder for HedeDanmarks afdeling i Favrskov Kommune.

Kernekompetencer

Da HedeDanmark overtog driften fra kommunen, overtog de samtidigt også de cirka 42 medarbejdere, der var tilknyttet den grønne pleje. Nu er der omkring 18 medarbejdere i afdelingen. Det vidner om, at der er sket en effektivisering.

- Kommunen afgav selv et kontrolbud på opgaven, og i den forbindelse blev det meldt ud, at de ville afskedige nogle af medarbejderne, hvis de selv skulle varetage opgaven. Så det ville være sket uanset hvad, lyder det fra Søren Peder Kirstein Knudsen.

For at opnå en større fleksibilitet benytter afdelingen sig også en del af underentreprenører.

- Det er typisk opgaver, der er mere specialiserede, og som er begrænset inden for et vist tidsrum. Det kan være sådan noget som at vedligeholde rabatter og grusveje, fortæller han og fortsætter:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Så kan vi koncentrere os om vores kernekompetencer som for eksempel at slå græs og klippe hæk. Derudover har vi også en del grå opgaver som at rette fliser op. Her handler det i høj grad også om lokalkendskab. Hvis vi får at vide, at der er sket noget med et specifikt helleanlæg, så ved vi med det samme, hvor det er. Derfor er det bedst, vi selv løser den slags opgaver.

Mekaniker fravalgt

Maskinparken blev også overtaget fra Favrskov Kommune. Og i forhold til vedligehold af maskinerne skete der en ændring af noget helt centralt.

- Vi har valgt ikke at have en mekaniker. Vi har et lille værkstedsbord, hvor vi ordner det daglige vedligehold. Men det er småting. Når vi er ude i reparationer, får vi det klaret ude i byen, forklarer Søren Peder Kirstein Knudsen.

- Vi har ikke maskiner nok til at have en mekaniker gående på fuld tid, som kommunen havde det før os. Men vi har fundet en løsning, der virker. Vi har således én samarbejdspartner, der står for vores små-maskiner, en anden til de større traktorer og vores biler bliver repareret et tredje sted. På den måde får vi løst opgaverne på bedste vis af folk, der har specifik viden om lige præcist dette. Og så kan vi fokusere på det, vi er bedst til, uddyber han.

Større sikkerhed

Og det er bestemt ikke noget, der betyder forsinkelser i forhold til, hvis de havde egen mekaniker, understreger han:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- De ved godt, at når det for eksempel er sæson for græsklipning, så er der ikke tid til at vente. Af samme grund kan vi heller ikke vælge at samarbejde med et enkeltmandsfirma, da det ville blive for udsat.

På denne tid af året går medarbejderne på HedeDanmarks afdeling i Favrskov lidt i venteposition. De grønne opgaver er fåtallige, og vejret er endnu ikke til glatførebekæmpelse.

- Vi har stadig nogle af de små, grå opgaver. Det kan være et helleanlæg, der er påkørt, og så er det også vores opgave at lukke ting som kommunens springvand og tennisanlæg ned. Det er også i vinterperioden, vi klarer de fleste beskæringsopgaver - og vi står også for affaldstømning. Men det er hele året, lyder det fra Søren Peder Kirstein Knudsen, som altså har sikkerhed for, at der er arbejde for kommunen de næste to år.

Han så dog gerne, at kommunerne udbød opgaverne for længere perioder, end hvad der hidtil har været tilfældet:

- Det vil give en større sikkerhed, og jeg tror, det også vil betyde bedre økonomi for kommunerne. Det koster jo noget hver gang, en opgave skal sendes i udbud. Og kommunerne behøver ikke være bange for de lange kontrakter. For hvis virksomheden ikke lever op til kontrakten, kan kommunen skille sig af med dem igen. Den mulighed er alligevel indskrevet i de fleste kontrakter.