Det er afgørende for et gammelt og traditionsrigt håndværk som brolægning, at såvel udførende som bygherrer kender faget.

I marts 2015 blev endnu ni brolæggere udlært på de tekniske skoler, og denne gang ved en ny todelt projektsvendeprøve. Først en teoretisk del, som består af et skriftligt projekt, der skrives over fem dag, og afsluttes med en mundtlig fremlæggelse. Derefter en praktisk del, som forløber over to dage og afsluttes med projektafleveringen.

I år var det desuden første gang, at Aarhus Tech afsluttede uddannelsesforløbet for tre svende, hvor det tidligere kun har været Learnmark Horsens og Københavns Tekniske Skole, som har udbudt uddannelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Stor efterspørgsel på svende

Brolæggerlauget under Dansk Byggeri var til stede ved overrækkelsen af svendebreve på alle tre skoler, og det er tilfredsstillende, at tilgangen til uddannelsen fortsat er stor, udtaler laugskonsulent Mikael Mortensen, idet både interessen for faget og efterspørgslen på svende er stigende.

- Jeg hører jævnligt om medlemsvirksomheder, som søger flere svende, for selvom vi har haft en mild vinter med rimelig beskæftigelse, så er det nu i foråret, at brolæggersæsonen for alvor går i gang, fortsætter Mikael Mortensen.

I den anden ende, nemlig hos bygherrerne, har Brolæggerlaugets samarbejdspartnere også udvist stor interesse i efteruddannelse, og har derfor fyldt seks kurser op i løbet af det seneste år. Alle brolægningsarbejder skal udføres i nøje overensstemmelse med DS 1136, som er Dansk Standards normer for udførelse af brolægning og belægningsarbejder. Standarden blev revideret i 2013, hvorefter Brolæggerlauget i 2014 udbød et heldagskursus for tilsynsførende, landskabsarkitekter og andre rådgivere.

Det bedste resultat

Mange års erfaring viser, at det optimale resultat opnås via en god dialog mellem bygherren og brolæggermesteren. Men det skal være en dialog på lige vilkår.

- Der er baggrunden for, at vi i Brolæggerlauget løbende afholder kurser for medarbejdere i rådgivende ingeniør- og arkitektfirmaer, konduktører og kommunale teknikere, forklarer Mikael Mortensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På kurset gennemgås de krav, som enhver bygherre skal stille til kvaliteten, og gode råd om projektering af belægningsopgaver og holdbare belægninger gennemgås, så forventningsniveauet afstemmes mellem bygherren og den udførende.

- Vi havde en overvældende tilmelding på de første kurser, hvor vi hurtigt måtte melde alt udsolgt, og udbyde flere kurser hen over vinteren. Gennem det sidste års tid har vi efteruddannet 120 kursister, som er blevet opdateret på brolægningsstandarden, reetablering af belægninger efter ledningsarbejder samt mangelansvar, slutter Mikael Mortensen.