Ny special-fedtpumpe doserer smøremidlet helt præcist.

Vinkelgearet på en buskrydder er maskinens mest sårbare punkt. Gearet må ikke veje ret meget, så bliver maskinen uhåndterlig. Men samtidig skal gearet kunne holde til høje omdrejninger og konstant skiftende belastninger, så her er der brug for et højeffektivt smøremiddel i præcis den rigtige dosering.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Desværre er det ikke så ligetil. Først skal man fjerne en dækskrue og så skal man have fedtet ind gennem hullet. For eksempel Stihl laver en specialfedt på noget, der ligner en tandpastatube. Gevinden i enden af tuben skal skrues ind i gevindet i hullet i gearhuset, og så må man trykke lidt på slump på tuben.

Ny opfindelse

Det synes Kevin Kürbis fra Hundested nu alligevel er både for besværligt og for usikkert. Derfor har han ganske enkelt opfundet et meget bedre smøresystem til for eksempel buskryddere og hækkeklippere. Løsningen har han kaldt "Keep it Greas´ed", som nok kan oversættes med "Hold det smurt".

Systemet består af en fedt-doseringsenhed, der skrues direkte på fedtpatronen. Doseringsenheden passer så til almindelige smørenipler - men almindelige smørenipler passer desværre ikke til de mest gængse havemaskiner.

- Det er gevindet i smøreniplerne, der er problemet. Stihl har sit helt eget gevind og Husqvarna har et andet. Derfor hører der specielle smørenipler med til systemet, som passer til Stihl og Husqvarna, forklarer Kevin Kürbis.

For at gøre smøresystemet mere alsidigt, er doseringsenheden forsynet med udskiftelige hoveder, der passer til flere typer smørenipler. De normale H-nipler er standard, men desuden er der et smørehoved til indvendige B-nipler. Endelig er der en smørespids, der for eksempel passer til smørehullet på et kædesavsværd.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Præcis dosering

Det er vigtigt, at for eksempel et vinkelgear ikke overfyldes med fedt. Derfor har Kevin Kürbis konstrueret sin doseringsenhed, så den giver præcis 0,3 gram fedt pr. tryk.

- Der findes mange forskellige fedtsprøjter, men fælles for de fleste er, at de leverer et alt for højt tryk, ofte flere tons. Det tåler vinkelgear ikke. Vores dosering er langt mere skånsom, fastslår Kevin Kürbis.

Fedtet er en lithium-type fra enten Castrol eller Divinol, der tåler store belastninger og høj temperatur.

Keep it Greas´ed kan foreløbig fås hos en række Stihl- og Husqvarna-forhandlere på Sjælland, men Kevin Kürbis er meget interesseret i at udvide forhandlerkredsen til Jylland og Fyn.

- Vi er gået i gang med at kigge efter forhandlere på Fyn og i Jylland. Desuden er vi ved at etablere et samarbejde med kontakter i Tyskland, fortæller han.