De samlede ødelæggelser er så omfattende, at det både truer skovenes stabilitet og skovejernes økonomi, vurderer HedeDanmark.

Vores skove kan desværre ikke søge læ for vinden, når politiet råder store dele af landet til ikke at bevæge sig ud i det stærke stormvejr, Danmark har været ramt af i den seneste tid.

Det medfører markante ødelæggelser, som ikke blot har alvorlige konsekvenser for skovene, men også truer skovejernes levegrundlag, fortæller skovbrugschef Michael Glud fra HedeDanmarks skovdivision.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Med de meget store vindstyrker, vi oplever for tiden, er der nu mange steder væltet mere træ, end man normalt hugger i løbet af et helt år. Når dette så samtidigt ligger spredt på arealet, og meget af det er knækket eller på anden måde skadet, rammer det skovejernes økonomi meget hårdt, siger han.

Alvorlige konsekvenser

Skovejerne står ikke blot med en markant tabt fortjeneste, men også over for en enorm opgave med at få ryddet op og plantet de mange arealer til igen.

Et arbejde, der er særligt vanskeliggjort og væsentligt fordyret som følge af det kaos, de mange, spredte væltede og knækkede træer udgør, understreger HedeDanmark.

Udover den øjeblikkelige økonomiske effekt medfører stormen også langsigtede konsekvenser for skovene. De mange huller, der opstår i skoven, giver nedsat stabilitet mange år fremover.

Samtidig vil de adskillige nye rande og kanter i bevoksningerne løbende betyde udtørrede og døde træer, som skal fældes i utide og før, de er fuldvoksne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Argumenterer for stormfald

De samlede kortsigtede og langsigtede ødelæggelser som følge af stormvejret er derfor nu så omfattende, at Stormrådets beslutning om ikke at erklære stormfald kan få store konsekvenser for en lang række skovejere, mener HedeDanmark.

- Skovejerne i Danmark nu så hårdt ramte, at Stormrådet bør erklære stormfald og dermed give ejerne adgang til den forsikringsordning, de selv har betalt til igennem mange år. Hvis dette ikke sker, og skovejerne så samtidig ikke kan få udbetalt erstatning fra deres egen forsikring, rammes de dobbelt. Det er ganske enkelt ikke rimeligt, siger skovbrugschef Michael Glud.