Etableringen af Elmelund Skov ved Odense kommer til at ske ved hjælp af en symbiose mellem hurtigtvoksende energipoppel og traditionelle træer som bøg og eg. 

I Elmelund ved Odense får man i løbet af ganske få år mulighed for at gå en tur i et nyetableret skovområde. Her er der i forsommeren plantet et areal til med ny skov, og sammensætningen af hurtigt- og langsomtvoksende træer er værd at bemærke.

To egetræer og et stykke plantningsklar jord dannede kulissen til de indledende ord for skovrejsningen, som blandt andet havde deltagelse af Odense Kommunes By- og kulturrådmand Steen Møller.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Bag denne skovrejsning ligger et enestående samarbejde, der forener mange interesser for Odense Kommune, Naturstyrelsen Fyn, Vandcenter Fyn og Fjernvarme Fyn, og det er ganske unikt, at det kunne lade sig gøre, lød det fra Steen Møller, der i dagens anledning selv var med til at plante de første 375 energipoppler fra en gps-styret plantemaskine.

- Der ligger mange års forberedelser bag projektet, og det er en fornøjelse at være nået hertil, hvor vi kan påbegynde plantningen. Elmelund skov gavner grundvandet, plante- og dyrelivet og skaber et rum for borgerne, som med energipoppel får en skov, der vokser meget hurtigere end ved traditionelle skovrejsningsmetoder, fortsatte han.

Popler baner vejen

Energipoplerne tilhører en vækstivrig træart og skal på 33 hektar - eller 10 procent af det samlede skovareal - danne en forkultur til den egentlige skov, der kommer til at bestå af traditionelle træer som bøg og eg.

Når energitræerne er et par år gamle, vil deres kroner være så store, at de praktisk talt danner et tag over arealet. Under kronernes skygge kan ukrudtet ikke leve og ved rettidig og skovteknisk pleje, skabes der optimale betingelser for etablering af skovens blivende træer mellem poplerne. Med tiden høstes energipoplerne og anvendes til CO2-neutral og lokal flisfyring.

Fjernvarme Fyn har doneret de 50.000 stiklinger energipoppel, der om 10-15 år skal høstes og anvendes til energifyring på fjernvarmeværket.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi fik ideen, da vi fra en rapport af Københavns Universitet hørte om det potentiale, der er for at dyrke lokal, fossilfri energi i de danske skove. Vi ved, at der fremover bliver en stor efterspørgsel efter andre energiformer, herunder træ.  Alene i en af vores egne afdelinger har vi brug for 120.000 tons træflis om året. Vi har beregnet, at vi med investeringen i energipoplerne opnår en økonomisk forrentning på tre til fire procent, hvilket er ganske tilfredsstillende med det aktuelle renteniveau, fortæller Fjernvarme Fyns direktør Jan Strømvig.

Specialister i energiskov

Det er firmaet Naturplant, som på baggrund af sit speciale i skovrejsningsprojekter og anvendelse af energitræ i skovetableringer er engageret af Odense Kommune til at sikre, at poplerne bliver veletablerede.

- Det er første gang, der anvendes energipoppel i offentlig skovrejsning og i så stort et projekt, men vi ved af erfaring fra private skovrejsninger, at energipoppel er eminent til at danne skovklima, fortæller skovfoged Peter Kjøngerskov og fortsætter:

- Det er en gevinst for både skovens ejer og miljøet, at energitræet høstes og anvendes lokalt. Dertil kommer de traditionelle gevinster, der er ved en skovrejsning, såsom grundvandsbeskyttelse, øget herlighed i området, et rigere natur- og dyreliv og ikke mindst klimasikring af byen, fordi træerne er med til at opsamle de store mængder nedbør, vi ser oftere og oftere.

Få timer efter de første plantestik begyndte det at regne, og derved kom poplerne på flere måder godt fra start.