Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
Elektrisk genfødsel til halvgammel minigraver
Aarhus Kommunes Entreprenørenhed har en række maskiner med nogle år på bagen i maskinparken. En af dem, en 2,6 tons Kubota U27-4 minigraver fra 2018, er netop nu sendt til ombygning hos importøren V. Løwener A/S i Skanderborg, hvor den gamle dieselmotor udskiftes til en ny el-motor.
- Vi synes, det er en spændende og miljørigtig mulighed at give en ældre sort maskine en ny og grøn fremtid. Samtidig er der også en økonomisk besparelse i det i forhold til, hvis vi investerede i en helt ny maskine, fortæller maskinkoordinator Trine Henriette Skovsbøl fra Entreprenørenheden til Grøn Teknik.
Maskinen bliver et pilotprojekt, og hvis det går som vi forventer, skal flere maskiner have samme omgang senere.
Maskinkoordinator Trine Henriette Skovsbøl
Inspiration fra Bauma
Det vat et besøg på Kubota-standen på Bauma, der fik Entreprenørenhedens øjne op for muligheden, som taler direkte ind i den grønne omstilling, som man hos Aarhus Kommune er meget opmærksom på.
- Efter samtaler med Løweners folk på Bauma besluttede vi os for at teste det af. Maskinen bliver et pilotprojekt, og hvis det går som vi forventer, skal flere maskiner have samme omgang senere, fortæller hun.
Første i denne størrelse
Minigraveren har gået ca. 4.000 timer, og Trine Henriette Skovsbøl forventer, at den med ny motor har yderligere fem-seks års arbejde i sig.

Hos importøren glæder man sig også til opgaven.
- Vi har tidligere lavet samme manøvre med lidt mindre minigravere, men maskinen fra Aarhus Kommune er den første i 2,6 tons klassen, fortæller salgschef Claus Mailand Jensen fra V. Løwener.
Bedre komfort
Kubota U27-4 er en robust maskine, som trods syv år på bagen stadig har masser af liv tilbage.
- Og med en ny el-motor samt udskiftede hydraulikslager og bøsninger kommer til at fremstå næsten ny, siger salgschefen.
Operationen forventes at tage en lille uges tid.
- Der er ikke så meget hokus pokus i det. Alt holder sig inden for de originale rammer, så vi skal ikke ændre på dimensionerne. Når den gamle motor er ude, kigger vi det hele efter inden bag ved og udskifter de slidte dele til nyt. Derefter er den klar til levering til kunden, siger han.
Claus Mailand Jensen tilføjer, at maskinføreren glæder sig meget til at få maskinen tilbage i en grønnere udgave.

- Det er jo ikke kun en emissionsfri fremtid, den får under drift. Komforten øges også i kraft af mindre støj og færre vibrationer, som alt i alt giver et mere behageligt arbejdsmiljø - ud over en grønne samvittighed, siger han.
Certifikat til kunden
Aarhus Kommunes Entreprenørenhed råder over yderligere to tilsvarende Kubota'er i samme størrelse, som måske også skal have samme ombygning, såfremt den første lykkedes efter planen.
Når den gamle motor er pillet ud, bliver den tømt for olie og derefter skiller man sig af med den på forsvarlig vis. V. Løwener forsyner Aarhus Kommune med et certifikat på, at alt er gået miljørigtigt til.