Lyt til artiklen:

Drænings-virksomhed var ved at drukne i succes, så nu er bemandingen fordoblet

00:00
Hastighed: ???x
03:49

Drænploven skærer sig igennem endnu en våd mark og får lagt endnu en streng med rør til et nyt dræningssystem. Lige nu lægger maskinerne og medarbejderne hos Entreprenørgården Syd flere hundrede meter dræn hver dag.

- Før har vi lagt omkring 60 kilometer dræn om året, men det kan ikke gøre det længere. Vi er noget højere oppe, og jeg ved ikke, hvor vi havner henne i år. Folk vil gerne have os ud, og vores problem lige nu er at have tid nok, siger Anders Thomsen, der ejer virksomheden sammen med sin bror Morten Thomsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Entreprenørgården Syd holder til i Lunderskov og har især kunder i radius på omkring 50 kilometer derfra. De seneste 20 år har de arbejdet med entreprenøropgaver og dræning.

rich-media-2
Der er rift om den 25 tons tunge Libherr bulldozer 724, der lægger dræn hos Entreprenørgården Syd. Foto: Marie Linddahl.

- Tidligere har vi delt de almindelige entreprenøropgaver og dræningen mellem os, men som tiden er lige nu, fylder dræning 80 procent af vores dagligdag. Især de sidste fire til fem år er det gået amok. Forrige år var vi tre mand, og nu er vi syv, og vi kan slet ikke følge med, så efterspørgslen er virkelig vokset.

Før var det Anders Thomsen selv, der både stod for projekteringen af opgaverne og sad i drænploven. Men det er der lavet om på nu, så ejeren kan koncentrere sig om alt forarbejdet.

Passion for dræning og nørderi ved computeren sikrer tørre marker

Se også:

Passion for dræning og nørderi ved computeren sikrer tørre marker

- Før sad jeg altid selv med det, og kunne slet ikke overskue det længere, for kunderne ringede mere og mere. Det var ved at vokse os over hovedet for et års tid siden, og vi kunne ikke overskue, hvornår vi kom til næste kunde. Men nu har vi heldigvis fået oplært nogle rigtig gode folk, og så har vi ansat en projektleder. Man skal erkende sine stærke og svage sider, og han har bare et bedre overblik end vi har, forklarer Anders Thomsen.

rich-media-4
Anders Thomasen bruger meget af sin tid ved computeren, hvor han blandt andet laver dokumentation, tegner og finder den optimale løsning på dræningsopgaverne. Foto: Marie Linddahl.

- Vores nye projektleder har fået ordrestyring op og køre til os. Vi er jo gået fra tre til syv mand, og det betyder også, at vi er gået fra, at vi selv kunne gå og notere dagens udfordringer og timer til, at vi nu har tre eller fire stationer, der kører i løbet af en dag med forskellige projekter. Morten og jeg er pludselig ikke en del af alt arbejdet, og derfor mistede vi overblikket.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En anden positiv effekt af, at de hos Entreprenørgården Syd har fået flere ansatte, er, at drænploven kan køre hele tiden, og ikke nødvendigvis skal stå stille, når Anders Thomasen arbejder på kontoret.

Flere penge og forsømte dræn

Drænspecialisten har flere forklaringer på, hvorfor der netop nu er så stor rift om at få drænet.

- Landmændene har fået nogle flere penge mellem hænderne, og så vi har haft nogle år med voldsom nedbør, som har gjort, at landmændene virkelig har fået øje på, hvor deres anlæg er slidte. Som jeg ser det, så har det for landmændene også altid har været mere spændende at købe nogle nye maskiner, end det er at få slanger i jorden. Men det er faktisk vendt nu, hvor jeg også fornemmer, at maskinhandlerne måske piver en lille smule i tiden, mens vi har stor efterspørgsel.

Opgaverne for entreprenørvirksomheden er en blanding af at lægge nye dræn og vedligeholde gamle.

- Vedligeholdelsesdelen er en stor del af det, og det er den del, som landmændene har skulket. De har købt op og købt op af jord, og har ikke anet, hvad der i jorden. Det er gået fint lige indtil, at det ikke gjorde det mere, og det er der, vi står nu. Vedligeholdelsen er blevet tilsidesat i mange år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-7
Entreprenørgården Syd har netop ansat en fast mand til deres Purmet-drænspuler. Foto: Marie Linddahl.

Det er normalt kun i januar og februar, at drænploven holder stille, når det er for vådt og smadret på markerne. Ellers bliver der arbejdet med at gøre våde marker tørre hele året.

- Vi er booket indtil oktober lige nu, så vi har en lang horisont, og derfor er det vigtigt for os, at kunderne ringer i tide.

Kom med Spuler-Keld på skattejagt med drænspuleren

Se også:

Kom med Spuler-Keld på skattejagt med drænspuleren

Selv om der altså er nok at se til for drænentreprenøren, så har ejerne ikke planer om, at virksomheden skal blive ved med at vokse i samme tempo.

- Måske vi skal være lidt flere medarbejdere, men vi skal ikke være over 10. Vi har lige ansat en fast mand til drænspuleren. Før var den lidt som sorteper, hvor en af os skulle tage den, men nu der er så mange opgaver til den også.