Lyt til artiklen:

Udvikling af byrum gavner handelslivet, viser ny rapport

00:00
Hastighed: ???x
03:13

Aarhus og Aalborg kommuner har siden sensommeren 2024 undersøgt, hvordan det går med bylivet og omsætningen i gader, hvor der enten midlertidigt eller permanent er lavet omdannelser og bedre forhold for cykler, gående og kollektiv trafik. Undersøgelserne er mundet ud i en caserapport, der konkluderer, at de forandrede byrum betyder positiv udvikling for flertallet af de lokale erhvervsdrivende.

Caserapporten belyser blandt andet, at handelslivet har ændret sig de seneste år på grund af økonomiske kriser, internethandel og så videre. Dette har ændret måden, vi handler i butikkerne på, og det har også ændret måden, som vi bruger byen på. Derfor ændrer typen af forretninger sig i bybilledet også, da kunderne i højere grad end tidligere efterspørger oplevelser og kreativitet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Rådmand for Teknik og Miljø i Aarhus Kommune, Nicolaj Bang har læst caserapporten med stor interesse.

- Hvis vi ikke gør noget, så dør handelslivet langsomt. Derfor har vi i Aarhus sat ind på at gøre indkøbsturen i byen til en bedre oplevelse. Det betyder også, at vi forbedrer nogle af by- og gaderummene som for eksempel Vestergade, Graven og Fredens Torv. Jeg vil gerne understrege, at det stadig er og stadig skal være nemt og praktisk at komme ind til Aarhus i bil. Men i stedet for at parkere på f.eks. Fredens Torv skal man i stedet gå 200-300 meter til et nærliggende p-hus, siger han.

Aarhus fornyer byrum: Mere plads til borgere og kultur

Se også:

Aarhus fornyer byrum: Mere plads til borgere og kultur

I Aarhus er Fredens Torv, M.P. Bruuns Gade og Vestergade blevet undersøgt.

Omsætningen vokser

På Fredens Torv er der samlet set konstateret 17 procent øget omsætning blandt de forretningsdrivende som følge af konvertering af p-pladser til ophold samt hele 50 procent øget omsætning hos steder med servering i perioden med udeservering.

rich-media-3
På Fredens Torv i Aarhus har man sløjfet en vej og i stedet etableret en cykelslange samt gjort plads til udeservering. Arkivfoto: Tim Søgaard.

I M.P Bruuns Gade kommer 85 procent af gadens kunder via gang, cykel eller kollektiv transport. Her har "hundeører" på hjørnet ved Brammersgade (fire p-pladser konverteret til udvidet fortov) betydet kraftigt øget omsætning, da hundeørerne kan bruges til blandt andet udeservering, salgsopstillinger, etc. Derudover skaber de udvidede fortove også bedre forhold for fodgængere, så det bliver nemmere for kunder at bevæge sig gennem og ikke mindst på tværs af gaden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der er forretninger, der har det svært og kæmper for deres overlevelse. Men det skyldes primært udviklingen i internethandel.

- Rapporten viser, at der ikke er nogen kobling mellem butikslukninger og adgangen til parkering direkte ude foran butikken. Jeg ser rapporten som et rygstød til den transformation, som vi er i gang med udvalgte steder, hvor vi arbejder med at omdanne byrummene og gøre det til en oplevelse at gøre sine indkøb i Aarhus. Vi skal ændre gader, torve og pladser i tæt dialog med beboere og forretningsdrivende, så vi ikke vender op og ned på byen på én gang. Det skal gøres med omtanke og med forskellige greb alt efter lokaliteten, siger Nicolaj Bang.

Projektet er støttet af initiativet Plan22+, og caserapporten er første halvdel af forsøgsprojektet Grøn Mobilitet og Levende Handelsgader, der gennemføres som et samarbejde mellem Aarhus og Aalborg Kommuner med Urban Creators som rådgiver. Projektet forventes afsluttet i 2025, og resultaterne skal bruges til at gøre fremtidige projekter endnu bedre.