Lyt til artiklen:

Genanvendt bærelag reducerede råstofforbrug og CO2-udledning

00:00
Hastighed: ???x
04:03

Den grønne omstilling og behovet for at spare på de knappe råstoffer er en stadig vigtigere dagsorden, som både rådgivere og udførende udfordres af.

I nedenstående case valgte man en lidt utraditionel løsning, da man i en baggård i Fiolstræde i det gamle København for nogle år siden stod for at skulle udskifte belægningen. En løsning som både sænkede CO2-udledningen med mindre transport og betød markant mindre behov for nye råstoffer. Desuden var der en ikke ubetydelig økonomisk gevinst til bygherre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det har virkelig været et mønsterprojekt, og det skyldes nok i høj grad, at vi fandt den helt rigtige entreprenør ...

Bestyrelsesformand Michael Jordan

Efter et forslag fra entreprenør og anlægsgartnervirksomheden, Scheller, Hougaard & Petersen A/S (SHP A/S), valgte ejerforeningen at genanvende den eksisterende bund-/bærelagsopbygning, da man erstattede de gamle betonfliser med smukke chaussesten. En løsning, som har sparet bygherre for 300.000 kroner i form af mindre deponi, tilkøb af færre råstoffer og ikke mindst lokalområdet for mindre transport.

Bærelag genbrugt

Bygningen i Fiolstræde er fra 1833 og har gennem tiderne fået ny belægning flere gange. En gammel asfaltbelægning blev i forbindelse med en stor sanering i 80'erne brækket op og udskiftet med betonfliser, som gennem årene var blevet meget triste at se på.

rich-media-3
Ejerforeningens bestyrelsesformand Michael Jordan (til højre) sammen med landskabsarkitekt Marck Hviid Borning, SHP A/S. Foto: Torben Jastram.

- De var skæve og algebefængte, og en del var brækket. Så vi kæmpede nogle år med gårdlauget om at få lov til at lave en ny belægning med chaussesten, som ville passe flot til både bygningen og det omkringliggende grønne fællesområde. Det fik vi heldigvis lov til for 3-4 år siden, fortæller Michael Jordan, der er formand for ejerforeningens bestyrelse.

Landskabsarkitekt Marck Hviid Borning fra SHP A/S var med til at udforme opgaven og vælge de rigtige løsninger. Han anbefalede, at man genbrugte det eksisterende bærelag, og dermed sparede en del på budgettet.

Afsæt penge til mulig udbedring

- Jeg opfordrede dem samtidig til at lade en pose penge hensætte, hvis det efterfølgende ville blive nødvendigt at udbedre lunker som en mulig konsekvens af genanvendelsen af det eksisterende bærelag, som visse steder var af lidt tvivlsom karakter, fortæller landskabsarkitekten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det blev heldigvis aldrig nødvendigt, og det er nu tre år siden, arbejdet blev udført.

rich-media-5
Smukt udført belægning rundt om det 120 år gamle kastanjetræ. Foto: Torben Jastram.

- Det har virkelig været et mønsterprojekt, og det skyldes nok i høj grad, at vi fandt den helt rigtige samarbejdspartner, som vi havde en fantastisk dialog med, fortæller Michael Jordan, der tilføjer, at bestyrelsen selv var med ude for at udvælge de rigtige genbrugssten.

Grundigt forarbejde

Forberedelsen til arbejdet var omfattende, og entreprenøren arbejdede med adskillige faldlinjer, så det hele kom til at passe sammen med de forskellige afløb og fem kældernedgange rundt om gården. Samtidig skulle der tages højde for et 120 år gammelt og meget stort kastanjetræ midt på arealet.

- Marck foreslog også, at vi etablerede nogle borter rundt langs kanten for at bryde monotonien fra de mange chaussesten, fortæller bestyrelsesformanden.

Det hele blev indarbejdet i entreprenørens arbejdstegninger, inden han kastede sig over udførelsen af det omfattende projekt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi holdt både tidsplan og budget på kroner og øre. Samtidig blev resultatet lige så flot, som vi havde håbet. Og de 300.000 kroner vi hensatte, blev der ikke brug for, så de kan fremover indgå i andre projekter, fortæller en glad bestyrelsesformand for ejerforeningen.

Udvis forsigtighed

Om ikke så forfærdeligt længe skal man i gang med en vinduesudskiftning i ejendommen. Derfor råder Marck Hviid Borning til, at man er omhyggelig og forsigtig, når der kommer arbejdslifte ind i gården.

- Det er vigtigt, at der lægges køreplader over det hele. Gør man det, så skal belægning og bærelag nok klare det i fin stil, fastslår han.

Casen fra Fiolstræde er interessant i forhold til den aktuelle debat om knaphed på ressourcer.

- Som professionelle er det vigtigt, at vi i samarbejde med bygherrerne forsøger at skubbe til grænserne og er nysgerrige og bevidste om knapheden på ressourcer. I denne case slap vi samtidig for en besværlig transport af materialer til et svært fremkommeligt sted i Indre By. Vi har blot tilført ganske lidt til afretning og stabilgrus, siger Marck Hviid Borning.

rich-media-8
Baggården i Fiolstræde i det gamle København fik for nogle år udskiftet belægningen. Foto: Jakob Søndergaard Frederiksen.