Lyt til artiklen:

Aarhus fornyer byrum: Mere plads til borgere og kultur

00:00
Hastighed: ???x
03:25

Går man en rask gåtur gennem Aarhus i disse dage, vil man nok lægge mærke til, at der sker lidt mere, end der plejer. Kommunen er nemlig i gang med at omdanne en stribe byrum og passager, så de bliver mere behagelige at færdes i for byens borgere.

- Vi har gang i en hel del projekter lige i øjeblikket, og det er egentlig et svar på borgernes ønsker. Der er stor interesse for at bruge byens rum, og i takt med, at vi bliver flere i midtbyen, er det også nødvendigt at gøre endnu mere ud af dem, fortæller Anne Mette Boye, der er stadsarkitekt i Aarhus Kommune.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-2
Anne Mette Boye er stadsarkitekt i Aarhus Kommune. Foto: Tim Søgaard.

Ét af byrumsprojekterne foregår på Fredens Torv i centrum af Aarhus. Her var der indtil for kort tid siden parkeringspladser og en gennemkørsel for biler, men torvet bliver nu omdannet, så der bliver plads til, at torvets caféer kan byde på udeservering. Gennem torvet laver man en gennemkørsel for cykler på en ny belægning.

- Hvis man kigger sig omkring her på Fredens Torv, så er det faktisk et ret fint, velproportioneret torv, hvis man tænker på torvets bredde, længde og højden på de omkringliggende bygninger. Det er rart at være her, men det kræver plads, så det er det, vi har forsøgt at give, siger Anne Mette Boye.

Fremadrettet vil man altså kunne sidde på torvet og nyde solen - måske til lyden af lidt musik, for der bliver nemlig etableret et såkaldt gøglerstik, der muliggør forskellige kulturelle indslag på pladsen.

Forskellige ønsker - forskellige byrum

Udover Fredens Torv får også Vesterbro Torv, Rundhøjtorvet og en stribe andre byrum i Aarhus' oplandsbyer en makeover.

rich-media-3
Også Vesterbro Torv i Aarhus venter på en makeover. Foto: Tim Søgaard.

- Vi er i gang med at kigge på byrummene i hele kommunen, og den måde, vi har gjort det på, er, at vi har arbejdet med en plan for strategiske byrum. Vi startede med at kigge på 100 byrum i Aarhus, og baggrunden for udvælgelsen var så, hvilke byrum, der var særligt vigtige for de specifikke bykvarterer. Derefter har vi lavet nogle ambitioner for trivsel, klimatilpasning, sundhed, kultur, kunst og så videre, som vi så har forsøgt at integrere i de 13 projekter, vi har gang i i de kommende år, siger Anne Mette Boye.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Af den årsag kan byrummenes brugere også se frem til nogle lidt forskellige oplevelser i de forskellige byrum, da de alle er designet til at imødekomme ønsker for deres specifikke bydele.

Genbruger materialer

Når de arbejder med byrummene i Aarhus Kommune, har de et særligt øje for de materialer, der allerede befinder sig i forvejen.

- For eksempel vores belægning, her bruger vi genbrugssten, som vi lægger i nye forbander. Vi forsøger at finde nogle materialer, som giver nogle forskellige stemninger. Når vi lægger herregårdsgrus, så får vi for eksempel en anden lyd i byrummet, end vi ellers ville. Så vi arbejder omhyggeligt med materialerne, og det er noget af det, der er med til at give torvet dets udtryk, siger Anne Mette Boye.

rich-media-5
Gennem det nye Fredens Torv kommer til at gå en cykelkorridor. Foto: Tim Søgaard.

- Og så er der noget, som folk ofte glemmer - nemlig træerne. Tidligere har vi haft en tendens til at tænke: "Vi skal bare have flere træer - masser af grønt". Men vi har gjort en del ud af at overveje, hvilke træer, som skal være lige præcis her, og hvad betyder de for byrummene på den og den årstid.

Mange tror, at det altid er eksterne landskabsarkitekter, der står for at designe de forskellige byrum, men sådan er det ikke altid, fortæller Anne Mette Boye.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Nogle gange inviterer vi rådgivere ind udefra til at komme med bud. Andre gange tegner vores gruppe for bydesign selv projekter helt fra første skitse. Fredens Torv har vi faktisk selv tegnet, siger Anne Mette Boye.

Fredens Torv skal efter planen åbne denne sommer.