Lige nu har Fransgård Maskinfabrik ordrer i bogen på over to millioner kroner til USA, og den danske virksomhed er afhængig af eksporten af maskiner og redskaber til det amerikanske marked. Derfor kan Donald Trumps nye told på 25 procent på stål og aluminium får store konsekvenser.

- Vi ved ikke rigtig, hvilken betydning tolden får for os endnu. Lige nu er min største nervøsitet, at vi lige har sendt en 40 fods container derover, og vi er lidt i tvivl om, om den er kommet ind i landet eller ej, siger Jørgen Frandsgård, der er salgsdirektør hos Fransgård Maskinfabrik.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Efter planen er det fra i dag, at stål og aluminium bliver ramt af en ekstratold på 25 procent, når det krydser den amerikanske grænse. Men for den danske salgsdirektør er der stadig meget, der er uvist.

- Det er DSV, der er min transportør, og jeg tror ikke engang de ved noget endnu, for det er noget, der lige er kommet som et hammerslag. Truslen har hængt i horisonten, men derfra og så til det bliver gennemført, er en stor ting.

rich-media-2
Fransgårds agent i Nordamerika, Kent Zimmerman. Privatfoto.

Fransgård har i over 50 år solgt redskaber i USA og Canada. De seneste 35 år har maskinfabrikken deltaget i USA's største indendørs landbrugsmesse, National Farm Machinery show, i Louisville, Kentucky, hvor de har egen stand.

- USA er et alt for stort marked til, at vi kan sige, at det bare var det. Men man skal passe på ikke at hovsa-reagere og begynde at sætte en hel masse i værk, samtidig med, at vi håber, at der kan falde lidt fornuft over det igen, siger Jørgen Fransgård.

Maskinfabrikken har deres egen agent ansat i Nordamerika, og det er især skovspil-serien, der bliver eksporteret til USA. Den danske salgsdirektør ved dog endnu ikke, om de nye toldregler kommer til at ændre noget i forhold til eksporten til USA.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det kommer an på, hvordan regelsættet bliver, og det tror jeg ikke, der er nogen, der rigtig ved endnu. Det kan være, at vi skal skrue en del på derover for at omgå det, som man har haft det i årevis med eksport til eksempelvis Sydamerika. Der kan man omgå toldreglerne, hvis der bliver produceret noget lokalt, men hvad betyder det at producere noget lokalt? Er det at skrue et hjul på, eller hvor meget skal der til, spørger Jørgen Fransgård.

Ifølge DR blev der sidste år eksporteret varer af eller med stål eller aluminium fra Danmark til USA for 4,6 milliarder kroner.