15. Juni Fonden - der arbejder for mere og bedre natur i Danmark - og Klimaskovfonden - der er oprettet af Folketinget for at rejse skov og udtage lavbundsjorde - går nu sammen om at skabe nye skove, der både kan give en klimaeffekt og biodiversitetseffekt.

Samarbejdet betyder, at 15. Juni Fonden afsætter to millioner kroner i 2025 til naturforbedrende tiltag i skove, der bliver etableret med støtte fra Klimaskovfonden. Det skriver Klimaskovfonden i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Konkret skal pengene til de særlige biodiversitetstiltag prioriteres i nye skove, der etableres som urørt skov gennem metoden assisteret naturlig tilgroning, lyder det.

Med kommuner og fonde

Klimaskovfonden afprøver i første omgang en metode til at etablere urørt skov på landbrugsjord gennem assisteret naturlig tilgroning sammen med kommuner og fonde.

I denne fase skal også forhold som blandt andet mulighed for græsning i skovene undersøges nærmere, lyder det.

Skoventreprenørernes rolle i den grønne omstilling i fokus på Vidensdage

Se også:

Skoventreprenørernes rolle i den grønne omstilling i fokus på Vidensdage

- I 15. Juni Fonden vil vi gerne skabe de bedst mulige vilkår for biodiversiteten på de arealer, der udlægges til urørt skov, siger Henriette Christiansen, direktør i 15. Juni Fonden.

- Klimaskovfonden er allerede i gang med at etablere ny urørt skov, så det giver god mening, at vi understøtter hinandens indsatser og både kan opnå en CO2-effekt og biodiversitetseffekt, siger hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Søg hos Klimaskovfonden

Kommuner og fonde ansøger om støtte til biodiversitetstiltagene hos Klimaskovfonden.

Det kan for eksempel være genskabelse af den naturlige hydrologi i området eller topografiske ændringer såsom lavninger eller stenbunker, der har positiv effekt på biodiversiteten.

Grøn trepart kommer også til at fylde meget i 2025

Se også:

Grøn trepart kommer også til at fylde meget i 2025

- Det er helt oplagt, at vi går sammen og finansierer hver vores del af de nye skove. Det er et godt eksempel på, at samarbejde gør det muligt at indtænke flere formål i indsatsen for urørt skov, som jo er et bærende element i den grønne trepartsaftale, siger Poul Erik Lauridsen, direktør i Klimaskovfonden.

Klimaskovfonden giver i forvejen støttede lavbunds- og skovrejsningsprojekter point for at levere på biodiversitet, men fonden kan kun finansiere projekternes CO2-effekt og ikke særlige biodiversitetstiltag, lyder det.

Ansøgningsrunde åbner

Klimaskovfonden åbner en særlig ansøgningsrunde 28. januar for demonstrationsprojekter på arealer ejet af KLIMA+ kommuner og fonde, der har fokus på at etablere urørt skov gennem assisteret naturlig tilgroning. Det er i første omgang disse projekter, der kan søge støtte til biodiversitetstiltag, oplyser Klimaskovfonden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der kan opnås tilskud på 50 procent til indsatser som eksempelvis genskabelse af naturlig hydrologi, genslyngning eller åbning af vandløb eller genskabelse af topografisk variation.

Skovmaskinerne klarer det forberedende arbejde

Se også:

Skovmaskinerne klarer det forberedende arbejde

Det er en forudsætning for at få støtte, at lodsejere beskriver de konkrete biodiversitetstiltag, indhenter tilbud og vurderer biodiversitetseffekten.

Når Klimaskovfondens ansøgningsrunder åbner, kan man se de endelige vilkår og kriterier for støtte, oplyser Klimaskovfonden.