- Hvad har for dig og din organisation kendetegnet 2024?

Grøn trepart har selvfølgelig fyldt meget. Og helt generelt har skov fyldt meget på den politiske dagsorden de sidste 2-3 år. Vi har i Dansk Skovforening sammen med vores gode samarbejdspartnere i Træ- og Møbelindustrien, Hedeselskabet og Skovdyrkerne lanceret kampagnen "Takket være skoven", som har sat fokus på de gavnlige effekter ved det aktive, flersidige skovbrug.

Jeg synes, at vi samlet set har fået skabt en bredere forståelse for skovens flersidige kvaliteter og muligheder, men også en forståelse for, at skoven ikke nødvendigvis kan leverer på alle parametre på én gang.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hvilke forventninger har du til 2025?

Den grønne trepart kommer til at fylde også i 2025. Først skal den nationale støtteordning godkendes i EU, og så bliver det interessant at følge, hvor mange landbrug, der søger om omlægning. Der skal jo holdes et gennemsnit på 12-13.000 hektar om året, hvis vi skal nå målet om et 250.000 hektar i 2045. Det er cirka en tidobling i forhold til i dag. Derudover vil regeringen også præsentere en biodiversitetslov i 2025. Jeg håber bl.a., at lovarbejdet vil skele til de meldinger om naturkreditter, som Ursula Von Der Leyen, har åbnet en politisk samtale om på EU-plan. Der er i dag en masse virksomheder, som gerne vil bidrage aktivt til at fremme natur og biodiversitet, men der er ikke tilstrækkeligt med incitamenter, som belønner lodsejerne til at indgå samarbejder. Snarere tværtimod.

Endelig er der implementering af REDIII og udmøntning af reglerne for ansvarlig brug af biomasse. Gode, stabile rammevilkår for brug af biomasse, er ret afgørende for incitamentet til at rejse skov.

- Er der særlige udfordringer - eller det modsatte - i horisonten?

Der er altid udfordringer - og muligheder. Det er positivt, at der er kommet øget fokus på skov som et virkemiddel til at bidrage til at løse nogle af de væsentligste samfundsudfordringer, men vi oplever også, at der kommer stadig mere regulering. Statsminister Mette Frederiksen nævnte i sin nytårstale, det problematiske i, at USA innoverer, Kina kopierer og EU regulerer. Det sidste kan jeg i hvert fald skrive under på er tilfældet på skovområdet. Det kan egentlig forekomme ret paradoksalt, at vi i disse år oplever en forøgelse af nye regler og bøvlet bureaukrati på skovområdet, samtidig med, at vi gerne vil have rejst mere skov i Europa.

Uanset forvaltningsform så er skov altid til gavn for samfundet og bidrager til håndtering af klima, energi- og forsyningssikkerhed, materialer til grøn omstilling, rent drikkevand, rekreation samt natur og biodiversitet. Det burde man sådan set belønne ved at gøre det lettere - frem for mere besværligt - at rejse og eje skov. Der er trods alt tale om, at man sætter nogle planter i jorden og lader dem vokse op. Det burde nok kunne lade sig gøre, uden at gå helt galt - og uden alt for meget bureaukrati, kontrol og regler.