Det altoverskyggende tema for os har i 2024 været travlhed, kombineret med udfordringerne omkring det kommende forbud fra EU vedrørende brug af de mest brugte og kommercielle indfyldstyper i systemløsningerne til kunstgræsbanerne.

Vi kan med glæde konstatere, at vi har haft et år, hvor vi har præsteret rekorder i omsætning og kvadratmeter. 2023 var præget af forvirring og usikkerhed omkring fremtidens løsninger, hvilket gjorde at mange projekter blev udsat eller helt aflyst, og det har 2024, i dén grad opvejet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der er blevet arbejdet med nye systemer og specielt de store kommuner har vist stort mod til at prøve nyt og være innovative i forhold til, hvad vi kan se, der kan være fremtidens kunstgræsbaner.

I Københavns Kommune kunne de som de første i Danmark præsentere en full-size 11-mands bane i et fabrikat og i en kvalitet, som ligger på et uhørt højt niveau. Denne er uden nogle former for indfyld, og det er et produkt, som vi forventer os meget af. Banen ligger i Valby som en del af Nordeuropas nu største kunstgræsprojekt, hvilket vi heldigvis fik stor andel i.

Priserne på disse nye systemer med enten organisk indfyld, delvis med sand eller helt uden indfyld er højere end de kendte systemer med gummi, og det er jo nok den fremtid, som kommuner og andre bygherrer kan se ind i.

Når det så er sagt, har vi også anlagt baner, som vi kender dem med almindeligt ELT-gummi og det er i erkendelse af, at det omtalte forbud først træder i kraft i 2031. Disse baner bliver sikret mod spredning af mikroplastik i form af indfyldssikring og sluser, hvilket i øvrigt er noget, vi har gjort på nyanlagte baner de seneste 8 år.

2024 var også året, hvor vi hos Citylawn havde den store glæde og udfordring at lave stadionbaner med hybridgræs.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På Nature Energy Park i Odense installerede vi vores "stitchede" system Verdemix og på Vejlby Stadion, som bliver banen til AGF under ombygningen af Ceres Park, lagde vi den hybride tæppeløsning Mixto, som også er anlagt på Brøndby Stadion, Vejle Stadion og Kolding Stadion. Begge baner blev en stor succes, så det er jeg naturligvis stolt af.

Danmark er oftest et land, som går forrest, når der tales miljø og bæredygtighed, og det tror jeg, vi som branche skal sætte stor pris på.

Vi har i 2024 oplevet, at de krav, som stilles til os som leverandører af sportsbelægninger, stadig intensiveres, og det er klart vores pligt at bidrage til, at vores omgivelser ikke påvirkes negativt af vores adfærd og valg af materialer.

Jeg har en klar fornemmelse af, at det primært er i Danmark, vi ser myndighederne kræve dokumentation for f.eks. PFAS i denne sammenhæng. Derfor er vi lidt på herrens mark, når det kommer til de muligheder, vi har, for at finde redskaber til at levere disse ting.

Vi ser en lille tendens til, at de stillede krav til analyser ikke kan honoreres af de anerkendte laboratorier, og her kan det virke som om, at krav kommer før struktur og teknologi.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er klart, at såfremt der var en europæisk koordination samt en bedre direkte dialog mellem dem, som stiller krav, og dem, som skal udføre den pågældende dokumentation, ja så kan jeg ikke forestille mig, at branchen i sin helhed ikke vil gøre alt for at honorere disse krav. Det har været og vil blive et emne, som vi føler os forpligtet og klar til at bruge mange ressourcer på. Både med hensyn til omkostninger og vidensdeling.

I det nye år vil vi kunne begynde at drage nogle erfaringer om, hvilke konsekvenser de nye kunstgræssystemer har for både brugere og driftsmedarbejdere. Der er en kontinuerlig udvikling af nye produkter, men hvis vi ser mod vores partnere i det øvrige Skandinavien, som nok er lidt længere fremme i forhold til alternative banesystemer, så kommer den helt rigtige erstatning for gummi-indfyld ikke indenfor en kort tidshorisont.

Udover København ser vi også de andre store kommuner gå forrest og afprøve nye løsninger, så projekteringen og den fortsatte innovative tilgang, forventer jeg, vil præge det kommende år i vores butik.

Jeg har ligeledes også en forventning om, at vi kommer til at bruge mere tid på en forhåbentlig struktureret og saglig afdækning af, hvilke nye kunstgræssystemer, der er de bedst mulige til den helt konkrete brugerflade. Dette er kun muligt via en tæt dialog og en seriøs stillingtagen til en bred vifte af tilbagemeldinger.

Der er mange spændende projekter i kikkerten, men omsætningsmæssigt forventer jeg ikke det samme som i 2024. Fremgangen havde delvist afsæt i den forvirring og forsigtighed, som herskede i året før og det passer mig fint, hvis der bliver lettet lidt på gassen, og vi får mulighed for at se ind i de miljømæssige og brugerbaserede aspekter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Når jeg helt generelt ser fremad, så er det jo en udfordring at stå overfor en bygherre, og så have det indtryk, at en gennemgang af de kommende alternativer til gummi-indfyld, ikke gør dem mindre forvirrede i forhold til at skulle vælge - nærmere tværtimod.

Det er bare vanvittig vigtigt at de systemer, som præsenteres også bliver præsenteret objektivt, således at bygherre og brugere har en helt klar afdækning af, hvad den nye kunstgræsbane kan, men specielt hvad den IKKE kan. Så længe vi ikke har et afsæt, som er baseret på en langvarig erfaring, er det trist at se, hvis små klubber og idrætsforeninger har fået et produkt, som er baseret på et uoplyst grundlag.

Derfor vil min opfordring altid være: Brug en af de mange uvildige og dygtige rådgivere, som vi har til rådighed i branchen.