Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
Vejlby Stadion gøres klar til superligafodbold
Når AGF til februar tager hul på anden halvdel af indeværende Superliga-sæson, bliver det i helt andre rammer, end man indledte sæsonen i.
Ceres Park bliver nemlig skiftet ud med Vejlby Stadion i det nordlige Aarhus. Her skal klubben spille de næste to år, er planen, mens man bygger et nyt stadion i Kongelunden.
Vejlby Stadion har hidtil fungeret som hjemmebane for VSK Aarhus, der spiller i 3. Division, og derfor har det været nødvendigt at opgradere faciliteterne, så de er gearet til superligafodbold.
- Det arbejde påbegyndte vi i juni, fortæller Nikolai Pold, der er team- og pitchmanager hos AGF og har stået i spidsen for projektet i Vejlby.
- Vi lagde ud med at få foretaget en masse jordprøver for at finde ud af, om jorden herude var ren. Det viste sig, at der var et par felter, der var lettere forurenede, som vi skulle grave ud og køre i det rigtige deponi, fortæller han.
Derefter gravede man hele banen ud ned til 85 centimeters dybde.
- Og så er man startet helt forfra med opbygningen af den nye bane, fortæller groundsmanager hos AGF, Theis Fonseca Holmene.
Først har man lagt nyt dræn og fyldt op med grus, hvorpå man har lagt en sandpude, der skal fungere som nedre vækstlag for banens græs. Derefter har man etableret et øvre vækstlag og skudt varmeslanger og vandingsanlæg ned i banen.
- Denne opbygning, er den, man benytter hos de fleste internationale topklubber, siger Theis Fonseca Holmene og nævner FC København, Tottenham og Leicester City som eksempler.
Rullehybrid
Men selvom opbygningen er den samme, betyder det ikke, at banerne er det.
- Klubberne vælger den type hybrid, de ønsker, og har hver sin måde at dyrke banen på, siger Theis Fonseca Holmene.
På Vejlby Stadion har man valgt en såkaldt "rullehybrid." Her ruller man en meget tynd kunstgræsbane ud og sår almindeligt græs i den.
Man kan også lægge en græsbane og derefter sy hybrid'en ned i græstæppet.
- Grunden til, at vi har valgt rullehybriden, er, at banen skal fjernes igen, når vi er færdige her, og erstattes med en kunstgræsbane. Havde man syet banen i stedet, skulle man have gravet væsentligt længere ned, når banen skal fjernes, fortæller Theis Fonseca Holmene.
Årsagen til, at man har valgt en hybridbane i det hele taget, er, at den er væsentligt mere slidstærk end en almindelig græsbane.
- Du vil aldrig opleve, at der kommer et kæmpe hul i en hybridbane, som du sommetider oplever på en græsbane, når spillerne løber og hakker hælen i. Det er fordi du har plasticen i bunden. Det er det, der gør den så slidstærk, siger groundsmanageren.
Klar til kamp
Anlæggelsen af det nye stadion i Vejlby har været et stort projekt for teamet. Den relativt korte anlægsperiode og meget stramme deadline har givet anledning til sved på panden, men de udfordringer, man har mødt, er der effektivt blevet taget hånd om.
- Jeg må da indrømme, at jeg har været nervøs. Nikolai har været lidt mere kølig, men det viser sig så også nu, at han åbenbart har været nervøs - han har bare gemt det, siger Theis Fonseca Holmene og smiler.
- De største udfordringer i forhold til selve banen herude har klart været i forhold til logistikken. Vi har ikke haft mulighed for at opbevare maskinerne herude, og samtidig har vi jo stadig banerne på Fredensvang og Ceres Park at passe, så der har ligget et stort koordineringsarbejde i det, fortæller Theis Fonseca Holmene.
Og så er det heller ikke helt problemfrit at pleje en fodboldbane på en byggeplads.
- Vi skal jo være her alle sammen, og det har givet nogle udfordringer. Eksempelvis er strømmen gået nogle gange, og det har betydet, at jeg ikke har haft vand til det midlertidige vandingsanlæg. Det forsinker processen en smule med banen, fordi jeg pludselig ikke har det vand, jeg forventer, jeg har, i forhold til min vandingsstrategi. Nogle dage kan det også være kompliceret overhovedet at komme ind på byggepladsen med maskinerne, fordi der bliver arbejdet på fuld tryk for at blive færdige, fortæller Theis Fonseca Holmene og tilføjer:
- Men vi nåede det, så det er vi super glade for, og vi er glade for resultatet, så hvis Ceres Park lige pludselig skulle forsvinde ud i den blå luft, så kan de sagtens spille fodbold her allerede nu. Vi er klar til foråret.
Nikolai Pold stemmer i.
- Jeg sagde til Theis allerede for 14 dage siden, at det er godt kommet i mål med selve græsset. Jeg synes faktisk, at hvis vi kridter banen op, så er det en af de bedre superligabaner i Danmark, så vi er fuldt ud klar til at få 22 fodboldspillere på banen og spille noget fodbold, siger Nikolai Pold.