Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
Naturområde relateret til Femern-byggeri opnår særlig status
Som erstatning for den natur byggepladserne og Femern-byggeriet inddrager, har Sund & Bælt etableret nye naturområder - og et af dem er et naturområde på 40 hektar ved den nye Lungholm Sø øst for Rødbyhavn.
På fire år er dette område blevet indtaget et af rigt, varieret dyreliv, så Lolland Kommune nu har registreret det som særligt beskyttet natur. Det skriver Sund & Bælt i en pressemeddelelse.
- Vi har længe haft et godt øje til området ved Lungholm Sø. Men det er helt unikt at opleve et menneskabt naturareal udvikle sig så hurtigt og på rekordtid blive hjemsted for så mange forskellige fuglearter, siger Dorthe Prip Lahrmann i pressemeddelelsen.
Hun er fagkoordinator for Natur og Landbrug i Lolland Kommune, der er myndighed på området.
Flyttede en sø
Naturområdet, som nu er blevet registreret som særligt beskyttet natur, har tidligere været dyrket landbrugsareal.
I 2015 blev det taget permanent ud af drift, og i 2020 blev søen etableret som erstatning for den kunstige sø Strandholm Sø, der lå netop hvor tunnelens indgang ligger i dag.
Derfor blev søen så at sige flyttet til øst for tunnelfabrikken og opgraderet med tre ynglesøer til fugle netop for at understøtte fuglelivet i området, oplyser Sund & Bælt.
Mere end 70 fuglearter
I dag er der i området mulighed for at opleve mere end 70 forskellige fuglearter - blandt andet den menneskesky trane, sjældne padder og den fredede orkidé majgøgeurt.
- Vi arbejder tæt sammen med Femern Bælt-projektet om naturindsatsen i området, siger fagkoordinator Dorthe Prip Lahrmann fra Lolland Kommune.
- Det handler om, at man giver naturen de bedst mulige betingelser for at bide sig fast. Derefter kan naturen overraskende hurtigt udvikle sig til et robust levested for dyr og planter, siger hun.
Målet er beskyttet natur
Sund & Bælt, der er det statslige selskab bag byggeriet af Femern Bælt-tunnelen glæder sig over resultatet af fleres års naturindsats.
- Vi indgår gerne i samarbejder med både lokale jordejere og offentlige myndigheder som Lolland Kommune, siger Ditte Hjort, projektleder i Sund & Bælt, som fremhæver både samarbejdet med Lolland Kommune og lokale partnere om at skabe naturområder med succes.
- Når vi etablerer natur, så udnytter vi de forhold, der allerede er til stedet i området og skaber på den måde sammenhængende natur. Vores mål er, at den også udvikler sig til beskyttet natur, og derfor følger vi alle vores initiativer grundigt til dørs, så vi er sikre på, at naturen faktisk udvikler sig i en sund retning, siger projektlederen.
Over 600 hektar ny natur
Med etableringen af tunnelen mellem Danmark og Tyskland bliver der skabt en stribe små og store sammenhængende naturområder til gavn for planter, dyr og mennesker.
Tunnelprojektet skaber i alt over 600 hektar ny natur på dansk og tysk side.
Blandt andet over 40 nye vandhuller, naturbælte på 60 hektar fra Rødby til Rødbyhavn, Ny Lungholm Sø med yngleøer til fugle, 42 hektar nyt vådområde ved Lidsø Naturpark, samarbejde med Hempel Fonden om Saksfjed Vildmark på 800 hektar og 42 hektar stenrev sydøst for øen Fehmarn.
I alle tilfælde er der adgang for besøgende i de store naturområder omkring Femern Bælt-projektet ved Rødbyhavn undtagen i fuglenes ynglesæson, oplyser Sund & Bælt.