Lyt til artiklen:

Den grønne trepart risikerer at spænde ben for privat kapital til skovrejsning

00:00
Hastighed: ???x
03:22

- Selvom den grønne trepart indeholder en ambitiøs målsætning om rejsning af 250.000 ha. skov på landbrugsjord og har afsat 40 milliarder kroner til omlægningen, så lægges der i aftaleudkastet slet ikke op til inddragelse af privat kapital. Tilgodeses dette ikke i den endelige aftale, er der tale om et selvmål af historiske dimensioner, siger CEO i Growing Trees Network, Kim Nielsen.

Virksomheder kommer til at efterspørge CO2 bidragskreditter baseret på skovrejsning, samt ESG tiltag som kan give værdifulde point til den kommende CSRD-rapportering som EU introducerer indenfor de nærmeste år. Hertil er bidrag til skovrejsning oplagt og rammer en række vigtige rapporteringspunkter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der eksisterer allerede en række private tilskudsordninger til skovrejsning, men udfordringen er, at den grønne trepart kan komme til at medføre at virksomhedernes tiltag ikke giver beviselig ekstra skovrejsning udover hvad ellers ville blive rejst, som i daglig tale kaldes additionalitet. Additionalitet som ligger til grund for at kunne udstede validerede bidragskreditter, som mange virksomhederne efterspørger. Samtidigt med at tilskudsprisen presses gevaldig i vejret. Så risikerer vi at virksomhederne vælger at støtte andre formål eller kigge udenfor Danmarks grænser efter skovrejsningsprojekter med additionalitet. Dermed kan konsekvensen af den grønne trepart blive, at mulig privat kapital sendes direkte ud af landet, supplerer direktør i Growing Trees Network, Lars Heiselberg Vang Jensen.

Den grønne trepart er derfor nødt til i den endelige aftale, at sikre mulig additionalitet og konkurrencevilkår der muliggør disse tilskudsordningers fortsatte eksistens.

Mulige løsninger

Der er heldigvis forskellige løsninger på denne udfordring. Man kunne således overveje at en del af de 75.500 kroner, som den grønne trepart foreslår, f.eks. 30.000 kroner pr. ha, gives som en indkomstkompensation til lodsejer. Her er det meget vigtigt, at alle lodsejere skal kunne søge denne kompensation - uanset hvilken tilskudsordning man vælger. På den måde sikres lige konkurrencevilkår for de allerede eksisterende private tilskudsordninger, da en kompensation på 30.000 kroner matcher forskellen til det eksisterende gennemsnitlige tilskudsniveau blandt de ikke statslige tilskudsordninger. Samtidig sikres lodsejerne mulighed for at vælge præcis den tilskudsordning der passer deres behov. De penge Grøn Trepart sparer kan hjælpe yderligere skovrejsning.

Ministeriet for Grøn Trepart får to nye styrelse under sig

Se også:

Ministeriet for Grøn Trepart får to nye styrelse under sig

Alternativt kan man prioritere midlerne i den nationale tilskudsordning til skovrejsning i regi af den grønne trepart til større arealer - f.eks. over 10 - 15 ha. Dette giver mening, da de fleste private skovrejsningsprojekter i dag er på mindre arealer.

Indtænkes ovenstående løsninger vil det være med til at sikre lige konkurrence blandt alle ikke statslige udbydere af tilskudsordninger til skovrejsning og MEGET VIGTIGT, give privat kapital mulighed for og incitament til at investere i skovrejsning i Danmark kva additionaliteten.